Het Duitse autoconcern Volkswagen investeert de komende vijf jaar 85,6 miljard euro om zijn ambitie om 's werelds grootste autobedrijf te worden te realiseren. Dat maakt Volkswagen vrijdag bekend.

Het geld zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe modellen en technologie en het verbeteren en uitbreiden van de productiecapaciteit.

Volkswagen verwacht dit jaar voor het eerst meer dan tien miljoen wagens te verkopen, vier jaar eerder dan oorspronkelijk was beoogd. Het concern uit Wolfsburg heeft zichzelf als doel gesteld in 2018 's werelds grootste autoconcern te worden, voor Toyota en General Motors. Volkswagen zou dit jaar al de toppositie kunnen innemen, denken sommige kenners.

Volkswagen, het moederbedrijf van onder meer Skoda, Seat en Audi, brengt de komende tijd meer dan honderd nieuwe modellen of nieuwe versies van bestaande modellen op de markt.

Het nieuwe investeringsprogramma van het grootste autoconcern van Europa werd vrijdag goedgekeurd door de raad van commissarissen. ''We blijven investeren in de toekomst om zo het leidende autobedrijf te worden op zowel economisch als ecologisch gebied'', aldus bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen. Onder zijn leiding nam het concern het luxemerk Porsche, de truckmerken MAN en Scania en motorfietsenbouwer Ducati over.