De Volksbank van China verlaagt een aantal belangrijke rentetarieven in een poging de weggezakte economische groei een impuls te geven. 

Dat maakte de centrale bank van de op een na grootste economie ter wereld vrijdag bekend.

De rente waartegen financiële instellingen eenjarige leningen kunnen afsluiten bij de Volksbank gaat met 0,4 procentpunt omlaag tot 5,6 procent.

De depositorente die banken ontvangen als zij overtollige middelen onderbrengen bij de centrale bank daalt met 0,25 procentpunt naar 2,75 procent. De groei van de Chinese economie is in het derde kwartaal afgezwakt tot 7,3 procent op jaarbasis.

Dat is het laagste groeitempo sinds het eerste kwartaal van 2009, toen de wereldwijde financiële crisis zich ook in de Volksrepubliek deed voelen. Recente cijfers over met name de industrie wijzen op een verdere groeivertraging.

Liquiditeit

Tot dusver probeerde de Volksbank de economie aan te jagen door meer liquiditeit beschikbaar te stellen aan banken.

Ook gezien de zwakkere ontwikkelingen elders in de wereld heeft de centrale bank nu evenwel besloten voor het eerst in meer dan twee jaar de rente te verlagen.

Eerder op de dag liet de centrale bank al weten bereid te zijn om nog meer liquiditeit in de markt te brengen als dat nodig is. De afgelopen tijd ontbrak het af en toe aan beschikbaar kapitaal voor de korte termijn.

Dat kwam volgens de Volksbank onder meer doordat in korte tijd een fors aantal beursgangen gepland staat.