De Duitse kartelwaakhond heeft informatie over vermeende prijsafspraken tussen Imtech en andere bedrijven bij de bouw van de energiecentrale van Essent in de Eemshaven in Groningen.

Dit vertelt een woordvoerder van het Bundeskartellamt vrijdag tegenover NU.nl naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf.

De toezichthouder gaat met de informatie aan de slag, maar de voorlichter noemt onderzoek "een te groot woord". Hij legt verder uit dat het nog te vroeg is om meer informatie vrij te geven. "We zullen zien hoe dit zich ontwikkelt."

Gevraagd om een reactie verwijst Imtech naar een bericht van 6 november. Het bedrijf meldde toen zelf een onderzoek te zijn gestart naar overtredingen van de mededingingswetten tussen 2008 en 2010 bij de bouw van de energiecentrale.

Illegale praktijken

Imtech heeft eind augustus van klokkenluiders berichten te hebben gekregen over de illegale praktijken en toen meteen een onderzoek te zijn gestart. 

Als Imtech een Duitse boete krijgt, kan het bedrag oplopen tot maximaal 10 procent van de jaaromzet. Dit zou een half miljard euro bedragen.

De woordvoerder van het Bundeskartellamt zegt hierover dat er een bandbreedte is voor een eventuele boete en dat de hoogte afhangt van de zaak. 

Een beursanalist van KBC stelt dat als er een boete wordt gegeven, dit bedrag waarschijnlijk veel lager uitvalt dan een half miljard euro. 

Fraude bij Imtech, een overzicht