De boete die Imtech dreigt te krijgen van de Duitse kartelwaakhond in verband met vermeende prijsafspraken valt waarschijnlijk veel lager uit dan de half miljard euro waarover in de media wordt gesproken, als wordt gekeken naar het boetebeleid van het Bundeskartellamt. 

Dat stelt KBC in een reactie op de berichtgeving.

De Telegraaf meldde vrijdag dat de aantijgingen onder meer betrekking hebben op de bouw van een energiecentrale van RWE/Essent in Groningen.

Als illegale kartelvorming is bewezen zou Imtech een boete van 10 procent van de totale jaaromzet kunnen krijgen, bijna een half miljard euro, aldus De Telegraaf.

Tien procent

Maar analist Dirk Verbiesen van KBC zei dat de grondslag van het boetebeleid van het Bundeskartellamt is gebaseerd op tien procent van de omzet die wordt gerealiseerd bij de zaken waarbij daadwerkelijk prijsafspraken zijn geconstateerd.

Verbiesen schat de initiële contractwaarde voor Imtech op 63 miljoen euro. Afhankelijk van de omvang van een bedrijf kan een boete worden verhoogd met een bepaalde vermeerderingsfactor.

In het geval van Imtech zal dat een factor vier tot vijf zijn, aldus de analist. Daardoor komt hij tot een berekening van een boete van 25 tot 31,5 miljoen euro.

Voorlopige raming

Hij stelt echter wel dat het om een voorlopige raming gaat en dat de boete hoger kan uitvallen als het contract groter is dan de schatting die hij momenteel hanteert.

De zaak is in ieder geval niet behulpzaam bij het herstellen van vertrouwen bij Imtech, aldus Verbiesen. KBC heeft een verkoopadvies voor het aandeel.

Imtech stond vrijdagochtend 7,7 procent lager op 3,82 euro.