De Europese beurzen zijn vrijdag met overtuigende winsten gesloten.

De positieve stemming op de beursvloeren werd vooral veroorzaakt door president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). Hij beloofde dat de centrale bank alles op alles zal zetten om de lage inflatie in de eurozone snel omhoog te krijgen.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam eindigde 1,6 procent in de plus op 423,46 punten. De MidKap kreeg er 1,3 procent bij en stond op 623,38 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden tot 2,7 procent in de plus.

Draghi liet tijdens een bankenconferentie in Frankfurt weten dat de inflatie in de eurozone zo snel mogelijk moet gaan stijgen. Indien de huidige maatregelen onvoldoende zijn, past de ECB ''de omvang, het tempo en de samenstelling'' van het stimuleringsprogramma aan, aldus de bankier.

China

Ook een renteverlaging in China, voor het eerst sinds juli 2012, stuwde de indices. De centrale bank van de op een na grootste economie ter wereld wil daarmee de weggezakte economische groei een impuls geven.

In Amsterdam wist het aandeel Imtech niet te profiteren van het positieve sentiment. In de MidKap sloot de technisch dienstverlener 4,5 procent in het rood. De Telegraaf meldde dat de Duitse kartelwaakhond een onderzoek is begonnen naar het bedrijf.

In de AEX stond staalconcern ArcelorMittal bovenaan met een plus van 6,3 procent, gevolgd door TNT Express (plus 3,8 procent). Delta Lloyd zakte 0,4 procent, de verzekeraar liet weten vanaf volgend jaar een stabiel dividend te willen uitkeren. Grootste verliezer was digitaal beveiliger Gemalto met een verlies van 0,5 procent.

Bouygues 

Bouygues won in Parijs 3,9 procent. Het in Amsterdam genoteerde kabelbedrijf Altice (plus 4,4 procent) liet weten geïnteresseerd te zijn in het telecomonderdeel van Bouygues. Altice nam eerder dit jaar al het telefoniebedrijf SFR van Vivendi over. In Londen sloot Royal Bank of Scotland (RBS) 0,8 procent lager. De bank maakte bekend dat het bij Europese stresstesten haar kapitaalratio's had overschat.

De euro ging verder omlaag na de toespraak van Draghi en was 1,2404 dollar waard, tegen 1,2522 dollar op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 76,06 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 79,77 dollar per vat.

Bekijk de beurskoersen op Belegger.nl