De beurzen in New York boekten donderdag mondjesmaat vooruitgang, vooral dankzij koerswinsten bij detailhandelaren en energiebedrijven.

Gunstige macrocijfers over de Amerikaanse economie gaven het sentiment een steuntje in de rug maar namen zorgen over de zwakte in Europa en de afkoeling van de Chinese economie niet weg.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 17.719,00 punten. De S&P 500 ging ook 0,2 procent vooruit, tot 2052,75 punten, en de Nasdaq won 0,6 procent tot 4701,87 punten.

Elektronicaketen Best Buy deed goede zaken met een koerswinst van 7 procent. Het bedrijf wist, vooral dankzij kostenbesparingen, een hogere omzet te behalen in het derde kwartaal. Marktkenners rekenden juist op een daling van de opbrengsten. Discounter Dollar Tree overtrof met zijn derdekwartaalcijfers eveneens de verwachtingen en werd beloond met een plus van 5,2 procent.

Energiesector

De energiesector steeg het meeste van alle tien groepen binnen de S&P 500 dankzij een eerste stijging van de olieprijzen in vier handelsdagen. De prijs van een vat Amerikaanse olie nam met 1,3 procent toe tot 75,58 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 79,21 dollar per vat. Leverancier van boorplatformen Nabors Industries en Chesapeake Energy wonnen tot 3,9 procent.

Conference Board

De index van leidende indicatoren van onderzoeksbureau Conference Board steeg vorige maand met 0,9 procent, de sterkste stijging sinds juli. Economen voorzagen dat de conjunctuurbarometer met 0,6 procent zou toenemen. Een andere opsteker was dat de verkoop van bestaande huizen in de VS in oktober met 1,5 procent is gestegen. Het naar jaarbasis omgerekende verkooptempo van 5,26 miljoen woningen is het hoogste niveau sinds september 2013.

In de Europese ochtendhandels werd bekendgemaakt dat het groeitempo in de industrie van de eurozone in november wat lager lag dan in oktober. In China daalde de bedrijvigheid in de industrie tot het laagste niveau sinds mei.

De euro stond op 1,2545 dollar, tegen 1,2522 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen