HiM Retail, het bedrijf achter de elektronicazaken van Harense Smid, It's Electronics en Mikro-Elektro, wordt ingelijfd door zijn concurrent BCC.

HiM-directeur Jan Hoogstrate verwacht dat er hierdoor bij zijn bedrijf uiteindelijk zo'n 50 tot 150 mensen hun baan zullen verliezen. Nu werken er nog ruim 460 mensen voor HiM.

BCC neemt 18 van de 41 winkels van HiM over. Daarnaast moeten er tien andere zaken dicht omdat ze te veel concurreren met bestaande BCC-winkels. Voor de resterende dertien zaken zoekt HiM nog naar een koper.

Lange termijn

Hoogstrate zag op de lange termijn geen kansen meer om de concurrentiestrijd met BCC te winnen. ''Dan kun je beter op dit aanbod ingaan dan elkaar kapot te concurreren. We worden nu uit de markt gekocht'', stelde de topman dinsdag.

De zaken van HiM die worden overgenomen bevinden zich in plaatsen waar de grote concurrent nu nog niet zit, voornamelijk in Zuid-Nederland. De circa honderddertig medewerkers van deze winkels kunnen mee naar de nieuwe eigenaar. Daarnaast neemt BCC nog zo'n dertig medewerkers over uit de zaken die dicht gaan bij HiM. De winkels gaan allemaal verder onder de naam BCC.

Zelfstandig bedrijf

HiM blijft wel als zelfstandig bedrijf bestaan. De onderneming wil zich vanaf volgend jaar meer gaan toeleggen op de eigen reparatiedienst van wasmachines en koelkasten. Het is de bedoeling dat die straks onder meer service gaat verlenen voor de winkels van BCC.

Hoeveel geld er met de deal is gemoeid, maken de partijen niet bekend. De overname ligt nog ter advies bij de ondernemingsraden van BCC en HiM Retail, en wordt naar verwachting afgerond op 1 februari 2015.

HiM Retail werd in juli vorig jaar opgericht, bij de doorstart in afgeslankte vorm van Harense Smid. Die ruim 175 jaar oude keten moest toen als gevolg van moeilijke marktomstandigheden faillissement aanvragen.

BCC bestaat al sinds 1969 en is onderdeel van het Franse retailconcern DARTY. De keten telt 58 vestigingen en er werken ongeveer 1.250 mensen.