De Europese beurzen zijn vrijdag met kleine winsten de handel uitgegaan. 

Een iets sterker dan verwachte groei van de economie van de eurozone zorgde niet voor veel reuring, maar een stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen bood enige steun aan de handel. Op Beursplein 5 ging SBM Offshore omlaag door de omkopingsperikelen in Brazilië, terwijl bodemonderzoeker Fugro juist flink in de lift zat.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent hoger op 411,97 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 608,52 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden tot 0,4 procent hoger.

De economie van het eurogebied is in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid, terwijl op 0,1 procent was gerekend. De Franse economie kende met een vooruitgang van 0,3 procent de sterkste groei in meer dan een jaar tijd. De Duitse economie vermeed een recessie met een plusje van 0,1 procent en de Nederlandse economie groeide met 0,2 procent.

Consumentenvertrouwen

De Universiteit van Michigan meldde dat het consumentenvertrouwen in november volgens een voorlopig cijfer verder is gestegen. De index die het vertrouwen meet, noteerde de hoogste stand sinds juli 2007. De goede stemming onder Amerikaanse consumenten kan gunstig zijn voor de bestedingen in de belangrijke feestdagenperiode.

De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore stond onderaan de AEX met een min van 3,9 procent. Beleggers vrezen dat SBM bij een eventuele schikking in de Braziliaanse omkoopzaak meer moet betalen dan de 240 miljoen dollar die het bedrijf onlangs met het Openbaar Ministerie overeenkwam.

Boskalis

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis daalde 0,3 procent, ondanks een verhoging van de winstverwachting. Het geplaagde Fugro stond bovenaan de AEX met een winst van 20,7 procent, zonder dat daar een duidelijke reden voor was.

In Parijs won Airbus 1,6 procent. De resultaten van de vliegtuigbouwer vielen beter uit dan verwacht.

De euro stond op 1,2488 dollar, tegen 1,2472 dollar bij het slot in Europa donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 74,80 dollar. Brent won 1,3 procent naar 78,53 dollar.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl