Venezuela zou graag zien dat de leden van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC), maar ook andere landen, hun olieproductie terugschroeven om zo de prijsval tegen te gaan.

Het OPEC-lid heeft minister van Buitenlandse Zaken Rafael Ramirez op pad gestuurd om olieproducerende landen daarvan te overtuigen.

De olieprijzen zijn sinds de zomer hard gedaald onder invloed van grote schalievoorraden in de Verenigde Staten en onzekerheid over de toekomstige vraag als gevolg van somberdere vooruitzichten voor de wereldeconomie.

Door de prijsval lopen de inkomsten van Venezuela sterk terug. Daardoor dreigt het land niet aan financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Twistpunt

Het productieniveau is overigens al langer een twistpunt binnen de OPEC, wier twaalf leden voorzien in 40 procent van de wereldwijde vraag naar olie. Saudi-Arabië en Koeweit pleiten voor een handhaving, terwijl naast Venezuela ook Libië en Ecuador een verlaging willen. Door de oliekraan een stukje dicht te draaien, zouden zij de prijzen op kunnen drijven.

Ramirez begon zijn diplomatieke tour woensdag in Algerije en zal voorafgaand aan de vergadering van de twaalf OPEC-landen op 27 november ook nog Qatar, Iran en Rusland, dat geen lid is van de OPEC, bezoeken.

Tot september was Ramirez minister van Olie van Venezuela en hoofd van het staatsoliebedrijf PDVSA. Het is nog maar de vraag of hij gehoor vindt bij zijn buitenlandse collega's. In de afgelopen jaren toonde Venezuela zich weinig welwillend bij soortgelijke verzoeken.