Beleggersvereniging VEB heeft ook in hoger beroep een overwinning geboekt in de strijd tegen het voortijdig uitlekken van koersgevoelige informatie bij Super de Boer. 

Het gerechtshof oordeelt de supermarktketen eerder had moeten ingrijpen om mogelijke handel met voorkennis te vermijden.

Door te laat melding te maken van een overnamebod van supermarktconcern Jumbo, handelde Super de Boer onrechtmatig tegenover haar aandeelhouders, zegt het hof. Volgens de rechters had Super de Boer de koersgevoelige informatie op 10 september 2009 voorbeurs openbaar moeten maken. De rechtbank bepaalde eerder al dat dit op 11 september 2009 diende te gebeuren.

Koers

Voordat Super de Boer op 18 september 2009 bekend maakte dat zij een overnamebod van Jumbo had ontvangen, liep de koers van het aandeel Super de Boer fors op. Het aandeel steeg met bijna 25 procent naar 3,50 euro.

De handelsvolumes lagen daarbij zonder duidelijke reden ook significant hoger dan normaal. Achteraf bleek dat Jumbo concurrent Super de Boer al op 4 september 2009 had benaderd.

Volgens de VEB zijn beleggers die vanaf 10 tot en met 17 september 2009 hun aandelen Super de Boer hebben verkocht, benadeeld omdat zij niet op de hoogte waren van het bod van Jumbo.

Schikking

De beleggersvereniging roept Super de Boer en Jumbo op tot een snelle afwikkeling van de schade te komen. ''Dat kan door de afhandeling van de schade collectief te regelen en deze vast te leggen in een schikking met de VEB.'' De VEB heeft in het verleden in vergelijkbare zaken met Vedior en Numico een dergelijke schikking bereikt.

Jumbo Supermarkten liet woensdag weten dat dit een oude zaak betreft die onder de verantwoordelijkheid van het toenmalige bestuur van Super de Boer heeft plaatsgevonden. ''Wij doen hierover verder geen inhoudelijke mededelingen'', aldus een woordvoerster.