Philips wil de productie van starters voor tl-lampen verplaatsen naar Polen. Dat gaat ten koste van de fabriek van het elektronicaconcern in het Zeeuwse Terneuzen, die in het najaar van 2016 dicht gaat.

Zo'n tachtig mensen verliezen daardoor hun baan.

Dat heeft een woordvoerder van Philips woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Het bedrijf gaat proberen de getroffen werknemers naar ander werk te begeleiden. Het gros van hen zal wel buiten Philips aan de slag gaan, aldus de zegsman.

De vraag naar starters neemt af doordat steeds meer consumenten en bedrijven overstappen op led-verlichting. Daarom moeten de productiekosten omlaag. De fabriek in Terneuzen draait nu nog met winst, maar met de sluiting bereidt Philips zich volgens de woordvoerder voor op een verdere verkoopdaling.

De Zeeuwse plaats zag de afgelopen jaren al vaker Philips-banen naar Oost-Europa verdwijnen. Zo besloot het elektronicaconcern al rond de eeuwwisseling de productie van spaarlampen over te hevelen naar Polen, waar de loonkosten lager zijn.

Ook andere vestigingen moesten in het verleden inkrimpen omdat productiecapaciteit naar Polen werd verplaatst. Bij fabrieken van Philips in onder meer Winschoten, Oss en Roosendaal kwamen in totaal enkele honderden arbeidsplaatsen te vervallen.