Het Duitse energieconcern E.ON heeft de winst in de eerste negen maanden van het jaar met een kwart zien dalen. Dat bleek woensdag uit het tussentijdse handelsbericht van de onderneming.

Lage prijzen voor energie, overtollige capaciteit aan hernieuwbare energie en een zwakke Russische roebel drukten op de resultaten, zo constateerde de onderneming.

E.ON zag de onderliggende winst, waarop het zijn dividend baseert, uitkomen op ruim 1,4 miljard euro. Dat was in dezelfde periode een jaar geleden nog 1,9 miljard euro.

De opbrengsten daalden met bijna 9 procent tot 81,3 miljard euro. De cijfers zijn onder de verwachtingen van marktkenners.

Verwachtingen

Het bedrijfsresultaat (ebitda) voldeed overigens wel ruimschoots aan de analistenprognose. Dat kwam uit op ruim 6,6 miljard euro in de periode januari tot en met september, waar rekening werd gehouden met iets meer dan 6,4 miljard euro.

De onderneming herhaalde de prognose dat de onderliggende winst dit jaar zal uitkomen in een bandbreedte van 1,5 miljard euro tot 1,9 miljard euro.