Air France-KLM heeft in oktober, de maand na de verlammende staking van Franse piloten, de draad weer opgepakt met een toename van het passagiersvervoer.

Dat groeide met in totaal 2 procent op jaarbasis, terwijl de capaciteit met 1,2 procent toenam, zo meldde de luchtvaartgroep woensdag.

Doordat de vraag sterker toenam dan het aantal beschikbare stoelen, steeg de gemiddelde bezettingsgraad. Gemiddeld was vorige maand 84,7 procent van de stoelen aan boord bezet, een verbetering met 0,7 procentpunt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Met name op vluchten van en naar Latijns-Amerika nam de vraag sterk toe. Het passagiersvervoer op die routes steeg met 7,2 procent.

De totale groei van en naar verre bestemmingen kwam uit op 2,1 procent, bij een toename van de capaciteit met 1,9 procent. Gemiddeld zat 85,8 procent van de stoelen vol in dat segment.

Europa

De sterkste verbetering van de bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, deed zich evenwel voor in het Europese netwerk.

Daar werd 1,1 procent minder capaciteit ingezet terwijl de vraag met 2 procent toenam. Vooral het aantal vluchten binnen Frankrijk werd fors verder teruggedrongen.

Groei Transavia

Budgetdochter Transavia bleef sterk groeien met een toename van het passagiersvervoer met 14,6 procent. Dat was evenwel niet voldoende om de uitbreiding van de capaciteit bij te benen. Die nam met 15,1 procent toe. De gemiddelde bezettingsgraad bij Transavia was 90,8 procent.

De vrachtdivisie breidde de capaciteit met 0,4 procent uit, maar de vraag daalde met 1,2 procent. Daardoor nam de gemiddelde beladingsgraad van de vrachtvloot met 1 procentpunt af tot 63,9 procent.