De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent lager op 411,93 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 610,47 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,8 procent.

In de AEX steeg SBM Offshore 17,5 procent in beurswaarde. De schikking die de maritiem dienstverlener heeft gesloten in verband met het betalen van steekpenningen in drie landen is volgens analisten van Rabobank ,,zeer positief nieuws''. Het bedrijf betaalt 240 miljoen dollar, maar wordt niet vervolgd in de Verenigde Staten.

Ballast Nedam

Bouwbedrijf Ballast Nedam, dat in de afgelopen dagen een opvallende opmars kende, viel ditmaal op door een flinke koersdaling van bijna 10 procent. Technisch installatiebedrijf Batenburg Techniek klom 2,2 procent na een positief nettoresultaat in het derde kwartaal.

In Madrid zakte Telefónica 0,1 procent. Meevallende cijfers van het Spaanse telecomconcern konden het aandeel niet vooruithelpen. Het Duitse energieconcern E.ON daalde in Frankfurt 3,3 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten.

Miljardenschikking

De markt verwerkte daarnaast een miljardenschikking van vijf grootbanken met internationale toezichthouders over beschuldigingen van manipulatie van valutakoersen. De Zwitserse bank UBS, die het meest moet betalen, ging in Zürich licht omlaag. Barclays, dat nog geen boete kreeg, daalde in Londen 2,2 procent. Het onderzoek naar de Britse bank is nog niet afgerond.

De euro was 1,2462 dollar waard, tegen 1,2450 dollar bij het slot van de Europese handel op dinsdag. Het Britse pond verloor aan waarde na de lagere groeiramingen van de Britse centrale bank.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 77,72 dollar. Brent zakte 0,5 procent in prijs tot 81,35 dollar.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen