SBM Offshore schikt een buitenlandse corruptiezaak waarin het bedrijf verzeild is geraakt met het Openbaar Ministerie voor een bedrag van 240 miljoen dollar (192 miljoen euro). 

Dat maakte zowel de leverancier van productieschepen voor de olie- en gasindustrie als het OM woensdagochtend bekend.

Uit onderzoek onder leiding van het OM blijkt dat tussenpersonen namens SBM Offshore ongeoorloofde schenkingen van in totaal zo'n 200 miljoen dollar hebben gedaan aan ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

De betalingen werden in de periode tussen 2007 en 2011 gedaan. Het merendeel van de betalingen (139 miljoen dollar) werd gedaan in Brazilië.

Brazilië

Dat in de twee genoemde Afrikaanse landen geld via tussenpersonen in de zakken van overheidsdienaren was beland, was al naar voren gekomen uit een intern onderzoek van de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie.

In Brazilië vond het bedrijf wel verontrustende signalen maar geen hard bewijs van omkopingspraktijken.

Justitie komt na eigen onderzoek tot de slotsom dat omkoping in Brazilië wel kan worden bewezen.

''Deze bevindingen zijn het resultaat van onderzoeksmethoden die niet ter beschikking staan aan SBM Offshore'', stelt het OM in een verklaring.

Boete

De schikking bestaat onder meer uit een boete van 40 miljoen dollar. Ook moet het bedrijf 200 miljoen dollar aan wederrechtelijk verkregen voordelen afstaan.

SBM Offshore meldde verder dat het in de Verenigde Staten niet wordt vervolgd voor de kwestie. Een justitieel onderzoek in Brazilië loopt nog. SBM wil op korte termijn om de tafel met de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras om de toekomst van hun zakelijke betrekkingen te bespreken.

Het bedrijf geeft aan geen gebruik te zullen maken van de mogelijkheid om het schikkingsbedrag van de belasting af te trekken.

Voorziening

SBM zette eerder dit jaar al geld opzij voor een mogelijke schikking. Een eerste tranche van 100 miljoen dollar is al uitbetaald aan het OM.

Twee volgende tranches van ieder 70 miljoen euro worden op 1 december volgend jaar en 1 december 2016 betaald.

Koerssprong

Het aandeel SBM schoot woensdagochtend op de beurs circa 17 procent omhoog.

Volgens analisten is de schikking goed nieuws omdat 2,5 jaar nadat de eerste berichten over corruptie naar buiten kwamen, er eindelijk duidelijkheid is over de financiële consequenties.

'Zeer positief'

De schikking die SBM Offshore heeft gesloten, is volgens analisten van Rabobank ''zeer positief nieuws''. 

De 240 miljoen dollar is in lijn met de voorziening die SBM bij de publicatie van de halfjaarcijfers al had bekendgemaakt, en kan bovendien in drie termijnen en worden voldaan. Onzeker is nog hoe het nog lopende onderzoek in Brazilië uitpakt voor het bedrijf.

Rabobank verwacht woensdag een ''sterk positieve'' koersreactie. De bank handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 16 euro. Het aandeel sloot dinsdag op 10,66 euro.

'Hoofdstuk sluiten'

SBM Offshore kan naar de toekomst kijken, nu de slepende corruptiezaak rond het bedrijf grotendeels is afgewikkeld. Dat zei bestuurder juridische zaken Sietze Hepkema woensdag in een toelichting op de schikking die de leverancier van productieschepen voor de olie- en gasindustrie heeft getroffen met justitie.

Met de betaling van 240 miljoen dollar aan het Openbaar Ministerie, te voldoen in drie termijnen, denkt SBM ''het hoofdstuk te kunnen sluiten'', zei Hepkema.

Hoewel in Brazilië nog onderzoeken lopen tegen het bedrijf, ziet het op dit moment geen reden om daarvoor nog meer voorzieningen te treffen, aldus de bestuurder.

Politieke lading

Volgens Hepkema hebben sommige van de nog lopende onderzoeken in Brazilië naar het betalen van smeergeld door zakenpartners aan olieconcern Petrobras een sterke politieke lading.

President Dilma Rousseff, die vorige maand werd herkozen, heeft een verleden bij dat staatsbedrijf.

''Het stof van de Braziliaanse presidentsverkiezingen is aan het neerdalen'', zei Hepkema. ''Het is nu nog te vroeg om de impact op ons bedrijf in te schatten.'' Hij kon niet uitsluiten dat SBM nog wel een straf tegemoet kan zien in het Zuid-Amerkaanse land.

Petrobras

Aan de andere kant is de verwevenheid tussen SBM en zijn belangrijkste opdrachtgever Petrobras groot. ''We hebben daar niet voor niets bijna 5000 mensen werken'', zei Hepkema. ''Dat weten de autoriteiten ook. Ik zie onze toekomst in Brazilië dan ook met vertrouwen tegemoet''.

SBM heeft volgens de bestuurder ''naar waarheid'' gerapporteerd over het eigen, interne onderzoek naar de gang van zaken in Brazilië.

Daaruit kwamen wel signalen van mogelijke misstanden naar voren, maar geen hard bewijs. Het OM vond wel bewijs, mede dankzij een rechtshulpverzoek aan Brazilië. Die mogelijkheid had SBM zelf niet.