Vodafone Nederland heeft in het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar een omzet behaald van 874,2 miljoen euro.

Dat is een daling van 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het telecomconcern maakte zijn halfjaarresultaat dinsdag bekend.

Het bedrijfsresultaat kwam vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder 0,6 procent lager uit op 334,3 miljoen euro. Het laatste kwartaal steeg het bedrijfsresultaat echter 2,3 procent tot 174,2 miljoen euro.

Het aantal klanten nam in Nederland met 1,7 procent af tot 5,2 miljoen. De omzet per klant daalde met 0,7 procent tot 25,40 euro. Het totale dataverbruik liet wel bijna een verdubbeling zien, door een toename van smartphone- en internetgebruik en door nieuwe technologieën als 4G.

Vodafone Group

Vodafone Group, het moederbedrijf van Vodafone Nederland, verhoogde dinsdag zijn winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2014/2015. Volgens het concern beginnen de omvangrijke investeringen in zowel 3G- als 4G-netwerken vruchten af te werpen.

Het telecomconcern investeert in twee jaar 19 miljard Britse pond (24,2 miljard euro) in zijn netwerken. Bestuursvoorzitter Vittorio Colao verwacht mede dankzij deze investeringen de sterke concurrentie en ,,macro-economische risico's'' het hoofd te kunnen bieden.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) van de groep kwam in de eerste helft van het boekjaar uit op 5,9 miljard pond, een stijging van 5,5 procent. Het concern rekent er voor het hele jaar op dat dit resultaat tussen de 11,6 en 11,9 miljard pond uitkomt. Eerder werd gerekend op tussen de 11,4 en 11,9 miljard pond.

Omzet

Vodafone wist de daling van de omzet, berekend zonder inkomsten uit de verkoop van mobieltjes en valuta-effecten, in het tweede kwartaal te beperken tot 1,5 procent. In de voorgaande zes kwartalen daalden de opbrengsten op deze basis met 4 à 5 procent.

De omzet in Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje daalde tussen 3,4 en 9,7 procent. Een jaar geleden daalde de omzet in Noord- en Centraal-Europa met 4,9 procent en in Zuid-Europa met bijna 15 procent.