Tankopslagbedrijf Vopak, dat vorige maand aankondigde tweehonderd van de duizend banen in Nederland te schrappen, is positiever gestemd over de winst in heel 2014.

Dat liet de onderneming uit Rotterdam dinsdag weten bij de bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal.

Vopak denkt nu dat het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten dit jaar uitkomt op meer dan 740 miljoen euro, terwijl eerder nog op meer dan 700 miljoen euro werd gerekend. Topman Eelco Hoekstra sprak in een toelichting wel van een uitdagend en concurrerend ondernemingsklimaat, waarbij de meeste terminals stabiele resultaten genereerden.

Het bedrijf liet in oktober weten dat het banenverlies in Nederland onder meer wordt gerealiseerd door vacatures niet meer in te vullen en tijdelijke contracten niet te verlengen. Gedwongen ontslagen werden niet uitgesloten. De bonden reageerden verbolgen op het banenverlies, omdat er net was begonnen met de onderhandelingen over een nieuwe cao.

Gedwongen ontslagen

Financieel directeur Jack de Kreij van Vopak liet in een toelichting weten dat de onderhandelingen met de bonden over het banenverlies lopen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij zeker. ''Het zou niet juist zijn naar het personeel als ik dat zou ontkennen.''

Over de timing van de afronding van de reorganisatie wilde hij weinig zeggen. ''Zorgvuldigheid is belangrijk, maar we willen wel de vaart erin houden.'' Volgens de bestuurder verlopen de onderhandelingen respectvol en zijn er geen aanwijzingen dat er acties op stapel staan.

Sterk

Vopak heeft over het derde kwartaal sterke resultaten laten zien en de winstverwachting voor heel 2014 werd naar boven bijgesteld. Dat schrijven KBC en Rabobank dinsdag naar aanleiding van de cijfers van het tankopslagbedrijf.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) ex-items bedroeg 202 miljoen euro, terwijl de marktconsensus op circa 186 miljoen euro lag. Voor heel 2014 rekent Vopak nu op een ebitda van meer dan 740 miljoen euro, terwijl eerder werd gerekend op meer dan 700 miljoen euro. Hier ligt de huidige consensus op 734 miljoen euro.

KBC en Rabo gaven allebei aan een positieve marktreactie te verwachten voor Vopak. Het advies bij Rabo staat op hold, net als bij KBC.