De schikking over vermeende wisselkoersmanipulatie die de Zwitserse bank UBS volgens ingewijden op het punt staat te sluiten met Britse en Amerikaanse toezichthouders, betreft mogelijk ook wangedrag van handelaren in edelmetalen. 

Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times zondag.

Het dagblad beroept zich op mensen dichtbij de onderhandelingen.

Op basis van vergelijkbare bronnen wisten verscheidene media de afgelopen dagen al te melden dat UBS en zes andere grote internationale banken zeer binnenkort een schikking zullen treffen over vermeende fraude bij de handel in vreemde valuta's.

Alleen al het Britse boetebedrag zal volgens FT ruim 1,5 miljard pond (1,9 miljard euro) bedragen. Bij de gesprekken zouden behalve UBS ook de Britse banken Barclays, HSBC en Royal Bank of Scotland betrokken zijn, en de Amerikaanse branchegenoten Citigroup, JPMorgan Chase en Bank of America.

Toezicht

Handelaren van die banken zouden hebben samengespannen om de prijzen in de valutamarkt naar hun hand te zetten. De firma's zelf wordt verweten dat zij onvoldoende toezicht hielden. Eerder lag de sector al onder vuur door misstanden bij de vaststelling van belangrijke rentetarieven voor het interbancaire geldverkeer.

Dat de schikking bij UBS mogelijk ook de handel in goud en zilver betreft, heeft er volgens FT mee te maken dat die afdeling bij de Zwitserse bank onder hetzelfde management valt als de valutahandelaren. Bij andere banken is dat niet het geval.