De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies de handel uitgegaan.

Ook elders in Europa waren de koersenborden overwegend rood gekleurd. Beleggers deden het voorzichtig aan na een tegenvallend cijfer over de banengroei in de Verenigde Staten en namen wat winsten na de koersstijgingen in de voorgaande dagen.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,4 procent lager op 411,43 punten. De MidKap ging een fractie omhoog naar 596,03 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,9 procent. De Londense FTSE bleef wel in de plus, met een winst van 0,3 procent.

De werkgelegenheid in de VS, exclusief de agrarische sector, nam vorige maand met 214.000 banen toe, aldus het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De banengroei was minder sterk dan economen hadden verwacht. Wel ging de werkloosheid in de VS onverwacht omlaag naar 5,8 procent van de beroepsbevolking.

Aperam

In Amsterdam stonden de staalbedrijven in de schijnwerpers. ArcelorMittal steeg 2,3 procent in de AEX na een goed derde kwartaal. In de MidKap vielen de resultaten van roestvrijstaalproducent Aperam (plus 3,1 procent) in goede aarde. Bij de kleinere bedrijven dikte metaalspecialist Advanced Metallurgical Group (AMG) 3 procent aan na een positief kwartaalbericht.

Fugro zette het herstel voort en was met een winst van 6,3 procent opnieuw koploper onder de Amsterdamse hoofdfondsen. De bodemonderzoeker werd donderdag al bijna een derde meer waard na een positief analistenrapport.

Allianz

Allianz steeg 3,6 procent in Frankfurt. De Duitse verzekeraar, die in de afgelopen maanden miljarden aan vermogen zag verdwijnen bij zijn vermogensbeheerder Pimco, boekte meer winst dan verwacht en wil meer dividend gaan uitkeren. De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re steeg in Zürich 2 procent na beter dan verwachte kwartaalresultaten.

De Deense producent van windturbines Vestas Wind Systems verhoogde zijn verwachtingen en maakte meevallende resultaten bekend. Het aandeel klom meer dan 17 procent in Kopenhagen.

De euro was 1,2426 dollar waard, tegen 1,2415 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 79,03 dollar. Brent kostte 0,9 procent meer op 83,58 dollar per vat.

Bekijk de actuele beurskoersen op Belegger.nl