Van Lanschot heeft in het derde kwartaal een ''bescheiden'' nettowinst in de boeken gezet. Dat maakte het financiële concern vrijdag bekend in een tussentijds handelsbericht. 

Concrete cijfers werden daarin niet verstrekt.

De resultaten uit rente en effectenprovisie ontwikkelen zich in lijn met de eerste kwartalen van dit jaar, waarbij de effectenprovisie hoger ligt dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

De kosten zijn fractioneel gedaald gedurende 2014, aldus Van Lanschot, terwijl de toevoeging aan de kredietvoorziening vergelijkbaar is met die in de eerste kwartalen.

Ultimo september bedroeg het totaal beheerd vermogen 56,9 miljard euro, een stijging van 0,8 miljard euro aan het einde van de eerste helft van het jaar. Sinds het begin van dit jaar is er sprake van een toename met 3,4 miljard euro.

Rabobank

Het zal nog wel enige tijd duren voordat Van Lanschot terugkeert naar een ''normaal" rendement. Dat meldde Rabobank vrijdag in een rapport over het financiële concern, zonder aan te geven wat dat rendement in de regel is.

Van Lanschot maakte in een tussentijds handelsbericht bekend dat het een ''bescheiden'' nettowinst heeft gehaald in het derde kwartaal. Concrete cijfers werden niet genoemd. Marktvorsers van Rabo gaan uit dat er onder de streep circa 8 miljoen euro is overgebleven.

''Over het algemeen is het goed dat de solvabiliteit blijft stijgen en dat het operationele resultaat verbetert", stelde Rabo. ''Maar het zal nog geruime tijd in beslag nemen alvorens wordt teruggekeerd naar een normale rentabiliteit."

ING

Ook ING stelde dat het handelsbericht van Van Lanschot, met onder meer de resultaten uit rente en effectenprovisie, in lijn lag met de verwachting. Ook de kostenreductie die het concern boekte werden door analisten van ING, maar ook Rabo, als weinig verrassend bestempeld.

Rabo handhaafde het hold-advies voor Van Lanschot met een koersdoel van 19 euro. ING hanteert een koopadvies met een ongewijzigd koersdoel van 24,50 euro. Het aandeel Van Lanschot noteerde rond 10.00 uur 1,2 procent lager op 7,53 euro.

De solvabiliteitsratio (Common Equity Tier I) steeg naar 14,1 procent.