Staalconcern ArcelorMittal heeft operationeel gezien een goed derde kwartaal achter de rug, met een forse groei in Europa en een herstel in Noord-Amerika en de voormalige Sovjetstaten. 

Staalconcern ArcelorMittal heeft operationeel gezien een goed derde kwartaal achter de rug, met een forse groei in Europa en een herstel in Noord-Amerika en de voormalige Sovjetstaten.

Negatieve valuta-effecten en financieringskosten zorgden echter voor een forse winstdaling. Dat blijkt uit de cijfers die het bedrijf vrijdag naar buiten bracht.

ArcelorMittal boekte een nettowinst van 22 miljoen dollar (17,8 miljoen euro), waar een jaar eerder nog een winst van 52 miljoen dollar in de boeken werd gezet.

De post wisselkoerseffecten en financieringskosten steeg van 269 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2013 tot 657 miljoen dollar. De omzet steeg licht, van 19,6 miljard tot 20 miljard dollar.

Bedrijfsresultaat

Dankzij verbeterde marktomstandigheden steeg het bedrijfsresultaat in Europa met bijna 73 procent en in de voormalige Sovjetstaten met bijna 90 procent.

Hiermee werd ruimschoots een daling van de ijzerertsprijs met 47,9 procent gecompenseerd. Het totale bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 11,2 procent tot 1,9 miljard dollar.

Bestuursvoorzitter Lakshmi Mittal verwacht een soortgelijke prestatie in het vierde kwartaal en rekent op een bedrijfsresultaat van meer dan 7 miljard dollar dit jaar.

Winststijging

Het concern verscheepte 21,5 miljoen ton staal, een stijging van 3,9 procent op jaarbasis. De productie van ijzererts uit eigen mijnen nam met 6 procent toe tot 15,8 miljoen ton.

ArcelorMittal wist de marge op staal in alle regio's behalve Brazilië op te voeren. In Noord-Amerika verdiende het concern 1 dollar meer per ton dan een jaar eerder.

In Europa steeg de winst per ton echter met maar liefst 20 dollar per ton en in de regio Afrika en de voormalige Sovjet-staten met 30 dollar per ton. Deze piek werd vooral gerealiseerd in Kazachstan en Oekraïne.

In Brazilië kampte ArcelorMittal met een zwakke binnenlandse vraag waardoor de verdiensten per ton met 32 dollar daalden. Het concern verwacht dat de vraag in Brazilië volgend jaar toeneemt.

Société Générale

De Franse bank Société Générale vond het bedrijfsresultaat boven verwachting. Dat stelde de bank in een analistenrapport. 

SocGen rekent erop dat ArcelorMittal de komende maanden lagere ijzerertsprijzen kan compenseren met een verbeterde staalmarge, een hoger volume en het uitblijven van eenmalige posten waar het bedrijf in de eerste helft van dit jaar nog wel mee kampte. De bank handhaafde zijn koopadvies en het koersdoel van 17 euro.

ArcelorMittal sloot donderdag op 9,87 euro.