De Opec verlaagt waarschijnlijk zijn productieplafond als de olieprijzen verder zakken tot onder de 70 dollar per vat.

Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal donderdag op gezag van hooggeplaatste bronnen bij het oliekartel. De meeste Opec-leden verwachten volgens de krant overigens niet dat het al dit jaar zover komt.

De olieprijzen zijn sinds de zomer hard gedaald onder invloed van grote voorraden in de Verenigde Staten en onzekerheid over de toekomstige vraag als gevolg van somberdere vooruitzichten voor de wereldeconomie.

De prijs van een vat Brentolie, maatgevend voor olie die gewonnen wordt in onder meer Europa en het Midden-Oosten, ligt momenteel rond de 82 dollar, die van een vat Amerikaanse olie rond de 77 dollar.

De aanhoudende prijsdalingen dreigen veel Opec-landen nu al in financiële moeilijkheden te brengen. Hun begrotingen zijn veelal gebaseerd op een prijsniveau van 100 dollar per vat of meer. Een daling tot onder de 70 dollar per vat zou tot paniek leiden, zo citeert de WSJ een van zijn bronnen.

De twaalf leden van de Opec zijn samen goed voor 40 procent van de wereldwijde olieproductie. Door de oliekraan een stukje dicht te draaien, zouden zij de prijzen op kunnen drijven. Het productieplafond dat zij onderling hebben afgesproken, ligt momenteel op 30 miljoen vaten per dag. De daadwerkelijke productie is evenwel hoger.