Euronext haalt zijn bezuinigingsdoelen anderhalf jaar eerder dan gepland. Dat maakt het beursbedrijf donderdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

De beoogde besparingen van 60 miljoen euro worden volgens de uitbater van aandelenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Londen al in de eerste helft van volgend jaar gerealiseerd. Dat is achttien maanden eerder dan gepland.

In combinatie met de groeiende omzet wordt daardoor ook het doel van een ebitdamarge van ongeveer 45 procent al gehaald.

Euronext blijft zoeken naar nieuwe besparingen en zal met een nieuw margedoel komen. Het bedrijf voorziet geen wezenlijke verandering in het bedrag van 90 miljoen euro aan verwachte kosten om de extra besparingen te halen.

Het beursbedrijf boekte in de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 361,7 miljoen euro, tegen 349 miljoen euro een jaar eerder. De winst nam met ruim een vijfde af tot 85,8 miljoen euro.

Overtroffen

Euronext heeft de marktverwachtingen voor het derde kwartaal op solide wijze overtroffen. Dat is te danken aan agressieve kostenbesparingen waarbij ruimte is voor meer. Dat stelt ING donderdag in een analistenrapport.
 
Het bedrijfsresultaat (ebitda) bedroeg in het derde kwartaal 54,1 miljoen euro, waar ING rekende op 52,2 miljoen euro. Volgens de bank lag de gemiddelde verwachting van analisten op 39 miljoen euro. Ook de nettowinst van 49,6 miljoen euro was fors hoger dan voorzien. ING ging hier uit van 24,9 miljoen euro.
 
ING heeft een koopadvies met een koersdoel van 23 euro. Euronext noteerde om 9.49 uur 0,7 procent lager op 20,50 euro.