Delta Lloyd ziet af van eventuele overnames op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Dat laat de verzekeraar donderdag weten bij de presentatie van zijn kwartaalresultaten.

De Nederlandse verzekeringsmarkt staat voor een flinke overnameslag, door de aangekondigde verkoop van Vivat door de overheid. Dat zijn de verzekeringsonderdelen van het genationaliseerde SNS Reaal. 

Daarnaast zal de eveneens genationaliseerde verzekeraar ASR op enig moment op de markt komen. 

Delta Lloyd verkiest naar eigen zeggen echter ''autonome groei'' boven een actieve rol in de consolidatie van de markt.

Inkomsten

De inkomsten uit premies van Delta Lloyd zakten vorig kwartaal met 17 procent tot 3 miljard euro. Dit kwam vooral door een afname van de premies bij het levensverzekeringsbedrijf, terwijl de premies uit schadeverzekeringen licht daalden door ''een strikt acceptatiebeleid''. De inkomsten uit nieuwe verkopen namen met 2 procent af tot 324 miljoen euro.

Delta Lloyd heeft last van de lage rente. Die zette vorig kwartaal druk op de kapitaalpositie, waardoor die terugzakte onder het door het bedrijf voor eind dit jaar nagestreefde doel.

Eind juni werd de doelstelling voor 2014 juist nog overtroffen. Het betreffende doel, een solvabiliteitsratio van minstens 200 procent aan het einde van dit jaar, wordt door Delta Lloyd wel gehandhaafd.

Zwak

De zogenoemde IGD-solvabiliteit van Delta Lloyd is lager dan voorzien. Dat constateren verschillende analisten donderdag na de presentatie van de kwartaalcijfers van de verzekeraar.
 
KBC spreekt van een zwak derdekwartaalbericht, waarbij de solvabiliteit op kwartaalbasis daalde tot 196 procent. De bank, die een hold-advies hanteert, wijst erop dat de markt rekende op een bandbreedte van 202 tot 209 procent.

ING rept van een veel slechtere solvabiliteit dan voorzien, de kenners hier rekenden op 205 procent. ING hanteert een buy-advies.
 
Volgens Rabobank (buy) blijft door het huidige solvabiliteitsniveau de discussies over het dividend van Delta Lloyd bestaan.
 
Het aandeel Delta Lloyd noteerde donderdag omstreeks 9.30 uur bijna 4 procent lager op 17,63 euro.