BAM blijft last hebben van zwakke marges bij opdrachten uit het verleden en van een onderdekking van de algemene kosten in Nederland.

Dat blijkt uit het handelsbericht die het grootste beursgenoteerde bouwbedrijf van Nederland donderdag uit de doeken deed.

BAM presenteert een gecorrigeerd resultaat voor belastingen over de eerste negen maanden van dit jaar van 15 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 24,2 miljoen euro.

Volgens bestuursvoorzitter Rob van Wingerden toont het resultaat een gemengd beeld. ''De negatieve resultaten in de sectoren Bouw & Techniek en Infra worden gecompenseerd door de sectoren Vastgoed en Publiek-Private Samenwerking (PPS)".

De topman bevestigde de verwachting dat het resultaat voor belastingen, afschrijvingen en herstructureringskosten dit jaar uitkomt op zo'n 20 miljoen euro. Hij stelde er "veel vertrouwen" in te hebben dat die prognose gehaald wordt. 

Herstructurering

Van Wingerden, die op 1 oktober de leiding over BAM overnam van Nico de Vries, kondigde bij zijn aantreden een herstructureringsprogramma aan. Hij wil in Nederland en België werkmaatschappijen samenvoegen. Daarbij gaan, met name in Nederland, 650 banen verloren. Het programma, waarmee ''goede voortgang'' is geboekt, brengt 80 tot 100 miljoen euro aan kosten met zich mee.

De herstructureringskosten bedragen dit jaar tot nu toe 10,6 miljoen euro. Deze post zal in het vierde kwartaal en volgend jaar verder oplopen.

Bij Bouw & Techniek daalde de omzet uit de Nederlandse activiteiten, vooral in de woningbouw. Het verlies in Nederland heeft volgens BAM betrekking op een aantal opdrachten die zijn aangenomen onder ''zeer moeilijke marktomstandigheden''.

Bovendien leverden de klussen onvoldoende op om de kosten van de uitvoer te dekken. Bij het Britse deel van de sector daalde de omzet ook, terwijl de inkomsten in België stegen.

Infra

De omzet bij Infra was stabiel ondanks regionale verschillen. De voornaamste omzetgroei werd gerealiseerd in het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate in Ierland, terwijl in België en buiten Europa sprake was van een daling.
 
BAM slaagde er na een lange periode in om bij het onderdeel Vastgoed het aantal verkochte huizen die het bedrijf zelf ontwikkelde flink op te krikken. De toename, van 910 stuks naar 1.424, werd gerealiseerd in en rond de grote steden. ''De regionale vastgoedmarkten staan nog steeds onder druk.''

Ontwikkeling

BAM heeft in de eerste negen maanden van dit jaar goede zaken gedaan in de ontwikkeling van woningen in Nederland. 's Lands grootste bouwer maakte donderdag bekend dat de verkoop van zelf ontwikkelde huizen met ruim 56 procent steeg tot 1424 stuks.
 
Bestuursvoorzitter Rob van Wingerden zei in een toelichting dat meer dan 70 procent is gekocht door particulieren, waar het merendeel in de afgelopen jaren vaak door beleggers werd afgenomen. De gemiddelde verkoopprijs was 260.000 euro. Bij de projecten die nog in de pijplijn zitten, zal die prijs verder oplopen.

Engeland

Het bouwbedrijf gaat in januari weer om tafel met de opdrachtgever van de geleide busbaan die het bedrijf in Engeland heeft aangelegd, zei Van Wingerden in een toelichting op de cijfers.

De busbaan, die werd gebouwd in opdracht van Cambridgeshire, leidde vorig jaar al tot een schikking van 33 miljoen Britse pond vanwege defecten. Recent staken geruchten op over een vermeende extra kostenpost van circa 30 miljoen pond.

Uitblinkers

Het aandeel BAM was donderdag kort na de handelsaanvang één van de uitblinkers in de Midkap. Volgens Rabobank was dat te danken aan het uitblijven van negatieve verrassingen in het handelsbericht van het bouwconcern.
 
De operationele resultaten waren een fractie beter dan verwacht. Rabobank is vooral te spreken over de stijging van het aantal verkochte woningen die BAM zelf ontwikkelde.

''Het onderstreept de sterke positie van BAM's projectontwikkelaar AM in de Nederlandse woningmarkt en zou de huizenbouw in 2015 een steuntje in de rug moeten geven'', aldus de bank.
 
Ook de prestatie van de infra-divisie was ''duidelijk beter dan de markt voorzag''. Rabobank rekende hier op 10,1 miljoen euro en stelde dat de gemiddelde verwachting op 3,9 miljoen euro lag.

Teleurstellend

De bank noemt het operationele verlies bij Bouw & Techniek ''enigszins teleurstellend'', maar verwacht dat de situatie mede dankzij de gestegen woningverkoop zal verbeteren in 2015.
 
BAM herhaalde dat de winst voor belastingen, bijzondere posten en herstructureringskosten dit jaar rond 20 miljoen euro zal uitkomen. De bank meent dat die prognose ''wat aan de conservatieve kant'' is gezien de 15 miljoen euro in de eerste 9 maanden. De bank rekent zelf op 32 miljoen euro over heel 2014.

Rabobank hanteert een koopadvies met een koersdoel van 3 euro.

In lijn

Voor de Belgische bank KBC waren de resultaten van BAM min of meer in lijn met de verwachtingen. KBC rekent op een bescheiden winstherstel bij BAM in 2015 ''omdat de algemene kwaliteit van de orderportefeuille nog altijd niet bevredigend is vanwege oude projecten met een bovengemiddeld risicoprofiel''.

Bij nieuwe projecten zijn de marges volgens de bank dun vanwege de intense concurrentie in de sector. KBC hanteert een hold-advies met een koersdoel van 2 euro.

BAM noteerde om 9.20 uur 6,9 procent hoger op 2,08 euro, terwijl de Midkap op dat moment 0,1 procent daalde.