Het onderzoek van technisch dienstverlener Imtech naar eventuele overtredingen van mededingingswetten tussen 2008 en 2010 richt zich in ieder geval op de bouw van een energiecentrale in de Eemshaven.

Dat geeft het installatiebedrijf donderdag aan.

Imtech meldde eerder deze week al een onderzoek te zijn gestart naar mogelijke overtredingen. Het bedrijf werd naar eigen zeggen eind augustus dit jaar door een klokkenluider van de mogelijke misstanden rond Eemshaven op de hoogte gebracht en begon toen''direct'' aan een onderzoek.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar heeft voorlopig geen aanwijzingen voor overtredingen opgeleverd, aldus Imtech. Het bedrijf kwam dinsdagavond met een korte reactie in een persbericht, naar aanleiding van vragen van De Telegraaf en de Duitse krant Handelsblatt.

Imtech heeft naar eigen zeggen tijdig bericht over de mogelijke fraude die de technisch dienstverlener onderzoekt. Het bedrijf reageert daarmee op berichtgeving in De Telegraaf, die eerder op donderdag meldde dat Imtech voor de aandelenemissie van vorige maand door een klokkenluider op de fraude attent werd gemaakt. 

Schadelijk

Imtech bevestigt dat de brief van de klokkenluider over kartelfraude tussen 2008 en 2010 op 29 augustus is ontvangen en dat direct onderzoek werd ingesteld.

Volgens Imtech is het normaal dat hierover niet direct naar buiten is getreden. "Als we dat doen, is dat schadelijk voor het onderzoek en voor derde partijen als de beschuldigingen vals blijken te zijn." 

Het bedrijf benadrukte eerder deze week niet in te kunnen gaan op "speculatie in de media". Zeker niet wanneer de problemen eerder aan bod komen in de media dan in het onderzoek.

"Helaas zullen kwesties of beschuldigingen uit het verleden blijven opduiken. Dat is een realiteit waar Imtech mee van doen heeft." Het bedrijf hoopt dat het nieuwe management van Imtech deze "erfenis" goed zal afhandelen.

Informatie

De aandelenemissie leverde Imtech vorige maand 600 miljoen euro op. Het bedrijf stelt dat aandeelhouders in de prospectus voldoende informatie hebben gekregen over meldingen van klokkenluiders.

"We hebben de procedure uitgelegd en gezegd dat er meldingen zijn gedaan waar onderzoek naar wordt gedaan. Ook heeft het bedrijf gewezen op het algemene frauderisico in de sector." 

Gedupeerd

Imtech zou energiegigant RWE en haar Nederlandse dochter Essent voor miljoenen hebben gedupeerd door de prijs op te drijven, zo haalt De Telegraaf ingewijden aan. In augustus meldde een klokkenluider zich met dezelfde beschuldiging bij de onderneming.

Imtech verdeelde naar verluidt samen met minstens drie andere bedrijven bouwopdrachten in Nederland en Duitsland. Bij de kolencentrales liet het 'concurrenten' met valse facturen meeprofiteren van de winsten die op beide projecten zijn behaald. Dit als vergoeding voor de bij voorbaat kansloze, hoge inschrijvingen op projecten, zo stellen ingewijden.

Volgens de krant zijn Cofeley, Ferrostaal en Caverion door de klokkenluider genoemde kartelpartners van Imtech.

Imtech-topman Gerard van Aast is om 9.30 uur begonnen aan een persconferentie met nadere toelichting. 

Fraude bij Imtech, een overzicht