De beurzen op Wall Street zijn woensdag overwegend in de plus gesloten, waarbij de Dow-Jonesindex en de S&P 500 nieuwe records bereikten.

Op de dag na de machtsgreep van de Republikeinen in de Senaat verwerkten beleggers een beter dan verwacht Amerikaans banencijfer van salarisstrookverwerker ADP. Oliefondsen in New York kregen steun van de hogere olieprijzen.

De Dow eindigde 0,6 procent hoger op 17.484,53 punten. De brede S&P klom 0,6 procent tot 2023,57 punten, maar de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent naar 4620,72 punten.

Uit gegevens van ADP bleek dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in oktober iets sterker is gegroeid dan in de voorgaande maand.

Volgens ADP werden vorige maand per saldo 230.000 banen gecreëerd. Die toename was sterker dan economen hadden verwacht. Vrijdag volgt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid.

Energiesector

De winst van de Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen is mogelijk goed nieuws voor de energiesector. De Republikeinse meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zou kunnen leiden tot maatregelen die de sector als geheel stimuleren.

Zo komt er mogelijk sneller goedkeuring voor de aanleg van olie- en gaspijpleidingen en zouden er nieuwe wetten kunnen komen met betrekking tot de export van ruwe olie en aardgas.

De olieprijzen zaten weer in de lift, na de dalingen eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent duurder op 79,05 dollar. Brent kostte 0,7 procent meer op 83,38 dollar.

Oliebedrijven konden meeliften. Zo won ExxonMobil 0,6 procent en Chevron ging 1,5 procent omhoog. Dienstverlener aan de olie-industrie Halliburton steeg 2,3 procent en Schlumberger tekende een winst op van 2,6 procent.

Time Warner

Mediaconcern Time Warner noteerde 4 procent in de plus na een verhoging van de winstverwachting. Het bedrijf profiteerde afgelopen kwartaal van hogere inkomsten bij de televisiedivisies Turner en HBO.

Tripadvisor zakte ruim 14 procent. De digitale reisrecensent kende een tegenvallend derde kwartaal met een winst die lager uitviel dan voorspeld, onder meer als gevolg van gestegen uitgaven voor marketing.

De euro was 1,2485 dollar waard, tegen 1,2479 dollar bij sluiting van de Europese handel.