De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met flinke winsten gesloten, na de verliesbeurten eerder deze week. 

Beter dan verwachte kwartaalcijfers van bedrijven als ING en Marks & Spencer hielpen de graadmeters vooruit. Imtech, Brunel en Heijmans gingen echter in de uitverkoop op het Damrak na tegenvallende berichten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,7 procent hoger op 410,66 punten. De Midkap daalde 0,1 procent tot 591,68 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs boekten winsten tot 1,9 procent.
 
Detacheerder Brunel stond onderaan de Midkap met een min van meer dan 16 procent na een winstwaarschuwing. Imtech volgde met een verlies van bijna 4 procent. Beleggers schrokken van de aankondiging dat de technisch dienstverlener onderzoek doet naar mogelijke overtredingen van mededingingswetten.

Fugro

In de AEX ging bodemonderzoeker Fugro na de forse verliezen van de afgelopen tijd aan kop met een plus van 11,1 procent. Die winst werd behaald ondanks een bericht van persbureau Bloomberg dat Fugro zijn laatste koopadvies heeft verloren.
 
ING steeg 2,8 procent. De bank boekte vorig kwartaal meer winst dan verwacht. Ook betaalt ING vrijdag het laatste restje staatssteun terug.

Heijmans

Heijmans zag bijna 14 procent aan beurswaarde verdampen. Het bouwconcern schrapt tweehonderd banen en gaf een winstwaarschuwing. Concurrent BAM, die donderdag met de resultaten komt, zakte 0,8 procent.

In Londen won Marks & Spencer 9,7 procent. De Nederlandse topman Marc Bolland zei tevreden te zijn over de vooruitgang die de Britse warenhuisketen boekt. Hij wees erop dat de onderliggende winst voor het eerst in tijden licht is gegroeid.
 
De euro was 1,2479 dollar waard, tegen 1,2555 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 77,80 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 83,09 dollar per vat.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen