Bouwbedrijf Heijmans schrapt tweehonderd van de vijftienhonderd banen bij zijn onderdeel Utiliteitsbouw. 

Dat maakt het bedrijf woendag bekend in een tussentijds handelsbericht.

De omzet bij utiliteitsbouw, verantwoordelijk voor de bouw van onder meer kantoren, ziekenhuizen en scholen, kwam over de eerste negen maanden van het jaar ruim 20 procent lager uit dan vorig jaar. ''Per saldo is het rendement duidelijk onvoldoende'', aldus de onderneming.

Heijmans zei dat de totale omzet in de eerste negen maanden van het jaar bijna 10 procent lager was dan een jaar eerder, maar noemde geen concrete cijfers. De orderportefeuille nam wel toe, die stond aan het einde van het kwartaal op circa 2,5 miljard euro.

Verrast

CNV Vakmensen en FNV Bouw zijn ''onaangenaam verrast'' en ''boos'' over de plotselinge aankondiging van Heijmans. Te meer omdat Heijmans kortgeleden nog zei dat er geen ontslagronde zou komen. De vakbonden willen snel om de tafel met het bouwbedrijf.
 
''We weten dat er problemen zijn bij Heijmans, en we waren al in gesprek met de directie over mogelijke oplossingen. Dit bericht komt voor ons op een vreemd moment'', reageert CNV-bestuurder Robbim Heins woensdag. De vakbondsman was vooraf niet geïnformeerd over de forse ingreep.

Geen woord

Drie weken geleden hadden de bonden nog een gesprek met de hoofddirectie. ''Toen is met geen woord gerept over tweehonderd ontslagen.'' Heins zegt dat hij Heijmans toen zelfs had gecomplimenteerd voor de inzet van het bedrijf om mensen aan het werk te houden.
 
FNV-bestuurder Rob van Gemert vult aan dat George Raessens, directeur personeelszaken bij Heijmans, toen ook onomwonden zei: ''Er komt geen ontslagronde''. ''Er was wel minder werkaanbod op dat moment, maar de orderportefeuille was volgens Raessens voor de toekomst goed gevuld'', aldus de FNV-bestuurder.

Onbetrouwbaar

''Het begint op een trend te lijken bij Heijmans'', zegt Van Gemert. ''Aan de voorkant maken ze mooie sier, in de praktijk treden ze de afspraken met voeten en moeten we het via de radio horen. Ik noem dat onbetrouwbaar. Gelukkig is er nog een sociaal plan.''
 
Een woordvoerster van Heijmans wilde niet ingaan op het oordeel van de bonden. ''De beslissing om arbeidsplaatsen te schrappen is pas net genomen. Als beursgenoteerd bedrijf zijn wij verplicht die informatie bekend te maken."
 
De zegsvrouw sloot niet uit dat er dankzij de groeiende orderportefeuille op den duur ook weer banen zullen bijkomen. Dat zal voorlopig echter niet aan de orde zijn. Projecten die in de orderportefeuille zitten, zijn volgens haar nog niet in productie. Het huidige volume ligt daarnaast 20 procent lager dan voorheen.