ING betaalt vrijdag de resterende 1,025 miljard euro aan staatssteun terug. 

Dat maakt de bank woensdag bekend.

De Nederlandse staat schoot ING in 2008 te hulp met 10 miljard euro aan kapitaalsteun. De laatste aflossing daarop komt een halfjaar eerder dan was afgesproken. Naast de hoofdsom heeft het financiële concern uiteindelijk 3,5 miljard euro aan rente en premies betaald.

De seinen voor een vervroegde terugbetaling zijn definitief op groen gezet door het balansonderzoek en de stresstest door de Europese Centrale Bank (ECB), waar ING probleemloos voor slaagde. Ook de succesvolle beursintroductie van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) maakt de afbetaling mogelijk.

Daarnaast stond de overheid in voor de waarde van de Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING, die door de crisis fors onder druk stond. Die garantstelling kwam begin dit jaar te vervallen. Alles bij elkaar heeft de overheid de afgelopen jaren 5,3 miljard euro verdiend aan de hulp aan ING, stelt de bank.

Vrijheden

Met de aflossing vrijdag van de resterende 1,025 miljard euro aan staatssteun herwint ING een deel van de vrijheden die het financiële concern de afgelopen jaren moest inleveren. Pas als de door Brussel opgelegde herstructurering geheel is voltooid, komen alle beperkingen te vervallen.
 
Vooral voor de aandeelhouders van ING is de aflossing van het laatste restje staatssteun goed nieuws. Zij maken vanaf volgend jaar weer kans op dividend. Ook als de resterende belangen in de verzelfstandigde verzekeraars NN en Voya worden verkocht, mogen zij hopen op een deel van de opbrengst.

Bonussen

Voor bestuurders lonken mogelijk weer bonussen. Daar gaat evenwel de raad van commissarissen over, zegt topman Ralph Hamers woensdag. Hij voegt eraan toe dat de bankensector met ingang van 2015 wel te maken krijgt met strengere regels voor variabele beloningen.

ING mag nog altijd geen overnames doen, en mag evenmin prijsleider zijn in de markten waarin het actief is. Die vrijheden krijgt de bank pas terug als de door de Europese Commissie opgelegde verkoop van de verzekeringsactiviteiten helemaal is voltooid, zei Hamers.

Nettowinst

ING maakt verder bekend in het derde kwartaal een onderliggende nettowinst te hebben geboekt van 1,1 miljard euro, ruim een derde meer dan een jaar eerder. De bank profiteerde van hogere rentebaten en lagere voorzieningen voor slechte leningen. 

Het onderliggende resultaat voor belastingen nam eveneens met meer dan een derde toe tot 1,5 miljard euro. Onder de streep bleef 928 miljoen euro over. Dat is ruim zes keer zo veel als een jaar eerder, toen een fors verlies bij de inmiddels verzelfstandigde verzekeringstak (NN) het resultaat drukte.

Herstel 

Het voorzichtige herstel van de Nederlandse economie vertaalde zich voor ING in een aantrekkende vraag naar krediet, zei topman Ralph Hamers in een toelichting. ING breidde de kredietverlening in het derde kwartaal met 3,3 miljard euro uit. Dat werd mede mogelijk gemaakt door een netto-instroom van toevertrouwde middelen van 4,3 miljard euro.

De bank hoefde ook minder geld opzij te zetten voor eventuele stroppen: 322 miljoen euro tegen 552 miljoen euro een jaar eerder. Over de economische ontwikkelingen elders in Europa is ING evenwel minder positief geworden, zei Hamers. Hij verwacht dat de bank voorlopig nog flinke bedragen in de stroppenpot moet blijven storten.

MKB

De Europese Centrale Bank (ECB) biedt sinds de zomer extra financieringsmogelijkheden aan banken om de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf een impuls te geven.

Ook ING maakt daar in beperkte mate gebruik van, maar volgens Hamers is de beschikbaarheid van liquiditeit niet het probleem in Nederland. ''Wij staan open om zaken te doen'', zei de topman. ''Maar het is eerder een kwestie van vraag dan van aanbod.''

Nationale Nederlanden voert winst op