DSM houdt vast aan zijn eigen strategie, die gericht is op versterking van de activiteiten op het gebied van voedingssupplementen en specialistische materialen.

 Dat meldde het speciaalchemiebedrijf, dat te maken heeft met een activistische investeerder, dinsdag bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers.

Het Amerikaanse hedgefonds Third Point meldde eerder dit jaar een belang in DSM. Fondsmanager Daniel Loeb zou aandringen op een opsplitsing van het concern. Aan zo'n scenario wordt volgens topman Feike Sijbesma niet gewerkt. Hij wilde geen commentaar geven op gesprekken die het bedrijf voert met aandeelhouders.

DSM onderzoekt nog altijd de strategische opties voor een aantal onderdelen. Het bedrijf werkt toe naar een productaanbod dat economische tegenwind kan weerstaan, en de betreffende activiteiten dragen daar niet aan bij. Ze presteren zwak of zijn te conjunctuurgevoelig.

Nylon en plastic

Met name caprolactam, een grondstof voor nylon en plastic, levert al geruime tijd te weinig op.

DSM wilde al stoppen met de productie van de stof voor derden, maar overweegt nu het onderdeel helemaal te verkopen, zei Sijbesma. Leveringszekerheid voor DSM zelf is wel een voorwaarde, voegde hij eraan toe.

De topman wilde niet ingaan op recente marktgeruchten over een overname van DSM door de Duitse branchegenoot Evonik. Zelf houdt het bedrijf zich voorlopig koest. ''Wij voorzien momenteel geen grote acquisities. De focus ligt op verbetering van de operationele prestaties'', zei Sijbesma.

Nettowinst 

In het derde kwartaal zag DSM de nettowinst nog met ruim een vijfde dalen tot 93 miljoen euro. Gecorrigeerd voor desinvesteringen en eenmalige posten was sprake van een afname van de winst met 10 procent tot 121 miljoen euro. De omzet uit voortgezette activiteiten nam met 5 procent toe tot 2,32 miljard euro.

Sijbesma stelde dat de resultaten wel zijn verbeterd ten opzichte van de afgelopen kwartalen. DSM denkt in de rest van het jaar, ondanks de toegenomen economische onzekerheid, de verwachtingen van de markt te kunnen bijbenen.