DSM heeft de nettowinst uit voortgezette activiteiten, voor eenmalige posten, in het derde kwartaal met 10 procent zien dalen tot 121 miljoen euro. 

Dat maakt het speciaalchemiebedrijf dinsdag bekend. De omzet uit voortgezette activiteiten nam met 5 procent toe tot 2,32 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) uit voortgezette activiteiten kwam uit op 315 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 331 miljoen euro. Onder de streep stond een winst van 93 miljoen euro, ruim een vijfde minder dan in het derde kwartaal van 2013.

DSM sprak geen concrete prognoses uit voor 2014. Het bedrijf verwacht de rest van het jaar te presteren ''in lijn met de huidige marktverwachtingen''. De sector kampt volgens het bedrijf nog altijd met macro-economische onzekerheid en een laag consumentenvertrouwen.

Verwachtingen

De derdekwartaalcijfers voldoen aan de verwachtingen, schrijven analisten van Rabobank. Het bedrijf is volgens de bank voorzichtig in zijn prognoses door de toenemende economische onzekerheid, maar verwacht dit jaar wel aan de marktverwachtingen te kunnen voldoen. 

De divisie Nutrition kende een volumegroei van 2 procent, maar zag de ebitda dalen met 7 procent op jaarbasis tot 225 miljoen euro. Dat komt neer op een marge van 20,6 procent, wat aan de onderkant zit van de bandbreedte van 20 tot 23 procent waar DSM op mikt.

DSM waarschuwde dat het kampt met een toenemende prijsdruk in vitamine E, als gevolg van flinke concurrentie uit China. De impact op de resultaten in het derde kwartaal was volgens Rabo nog beperkt. De bank stelt dat de marge bij Nutrition wellicht onder de 20 procent zou kunnen zakken als de prijsdruk aanhoudt.