HSBC verwacht een aanzienlijke boete te moeten betalen vanwege het onderzoek naar de manipulatie van de valutahandel door grote internationale banken. 

Dat meldt de Britse bank maandag bij de presentatie van zijn kwartaalresultaten.

HSBC zette afgelopen kwartaal 378 miljoen dollar (303 miljoen euro) opzij voor een mogelijke boete.

De bank gaf aan dat de onderhandelingen met de Britse toezichthouder FCA over een schikking nog niet zijn afgerond en dat het niet zeker is of er overeenstemming kan worden bereikt. Mocht dat wel lukken, dan resulteert de schikking naar verwachting in een ''significante'' boete, aldus HSBC.

Vorige week maakten Barclays en Royal Bank of Scotland eveneens bekend honderden miljoenen te hebben gereserveerd voor mogelijke boetes vanwege het gesjoemel in de valutahandel. Ook het Zwitserse UBS en het Amerikaanse Citigroup werken in dit verband aan een schikking.

Lager

HSBC zag de brutowinst vorig kwartaal met bijna 2 procent stijgen tot 4,6 miljard dollar. De winst was daarmee aanzienlijk lager dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op 5,5 miljard dollar.
 
De winstgroei werd onder meer gedrukt doordat de bank 701 miljoen dollar reserveerde voor compensatie aan Britse klanten, die ondeugdelijke financiële producten kregen aangesmeerd. De voorzieningen voor slechte leningen werden gehalveerd ten opzichte van het niveau van het derde kwartaal van 2013, tot 760 miljoen dollar.

Dit moet u weten over valutafraude