PostNL heeft zijn omzet in het derde kwartaal licht verhoogd ten opzichte van een jaar eerder. Maar stijgende kosten bij de pakkettendienst en de internationale activiteiten drukten de operationele winst.

PostNL meldt maandag een omzet van 988 miljoen euro over het derde kwartaal. Dat was 2 procent meer dan een jaar eerder. De operationele winst zakte met 11 procent naar 53 miljoen euro.

De winst daalde onder meer omdat PostNL afgelopen kwartaal een belastingafdracht deed van 65 miljoen euro. Daarnaast werd het aandeel van PostNL in TNT Express 125 miljoen euro minder waard. Zonder dat belang verviervoudigde de winst tot 8 miljoen euro.

Het postbedrijf kampt al kwartalen met dalende volumes in de Nederlandse postmarkt, en daar was afgelopen kwartaal geen uitzondering op. Het concern zag een daling van 11,1 procent op jaarbasis, waardoor de omzet in die tak met vijf procent daalde.

De pakkettenafdeling en de internationale tak zagen hun omzet met ongeveer 8 procent toenemen. Maar duurdere bezorgers en uitbreidingsinvesteringen zorgden hier wel voor een lagere winst dan in het derde kwartaal van 2013.

Tijdelijk

Financieel directeur Jan Bos zei dat de hogere kosten bij de pakkettendienst tijdelijk zijn en dat de winst daar naar verwachting weer zal stijgen. PostNL zet hier in op groei, onder meer met de introductie van automaten op treinstations waaruit klanten hun bestelde producten kunnen halen, en bezorging op zondag.

Op de internationale markt had PostNL vooral last van de stevige concurrentie in Duitsland. Daar moeten bezuinigingen leiden tot betere resultaten, stelde bestuursvoorzitter Herna Verhagen.

Besparingen

PostNL wist de schade op de postmarkt nog beperkt te houden door de prijzen te verhogen en kosten te besparen. De huidige reorganisatie voldoet aan de verwachtingen, maar verdere kostenbesparingen blijven volgens Verhagen noodzakelijk om het bedrijf financieel gezond te houden.

''De plannen die we hebben ingezet voor de periode tot en met 2017 lopen, maar ook voor de jaren daarna moeten we kijken waar besparingen kunnen worden gehaald'', concludeert ze.

Afgelopen kwartaal wist PostNL de kosten met 25 miljoen euro terug te schroeven. Daarvan werd 21 miljoen bespaard op de Nederlandse posttak.

PostNL houdt vast aan de winstverwachting voor dit jaar.

Teleurstellend

PostNL heeft een licht teleurstellend resultaat geboekt in het derde kwartaal. Maar de verwachtingen voor 2014 geeft vertrouwen in de toekomst. Dat stellen analisten van Rabobank maandag.
 
De analisten wijzen op het onderliggende cash bedrijfsresultaat van 34 miljoen euro. Daar werd over het algemeen gerekend op 40 miljoen euro.

Het resultaat wed geholpen door een daling van de reorganisatielasten en de pensioenbetalingen, terwijl de Nederlandse post- en pakketdivisies operationeel wat teleurstelden.

Rabo handhaaft zijn koopadvies voor het aandeel PostNL, maar voorspelt wel een licht negatieve koersreactie naar aanleiding van het kwartaalbericht.
 
Het aandeel PostNL ging maandag in de eerste minuten van de beurshandel ruim 3 procent omlaag, tot 3,28 euro. Daarmee stond het postbedrijf onderaan de licht positieve MidKap-index.