De Europese aandelenbeurzen sloten maandag de eerste handelsdag van november in mineur af. Beleggers zochten naar richting na de forse koerswinsten aan het eind van vorige week en kregen matige cijfers voorgeschoteld over de Chinese economie en uit het bedrijfsleven.

In Amsterdam vielen vooral de scherpe verliezen van PostNL en Imtech op.

De AEX-index sloot 0,6 procent lager op 409,04 punten en de MidKap daalde 0,4 procent tot 597,79 punten.

De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Chinese dienstensector in oktober in het traagste tempo in 9 maanden is gegroeid, terwijl de activiteit in de industrie onverwacht afnam. De industriële bedrijvigheid in de eurozone nam daarentegen vorige maand iets toe.

Broos

''De industrie in de eurozone blijft uitbreiden, maar de cijfers zijn broos en geven geen reden tot veel enthousiasme. In China is nog altijd beduidend meer groei, maar lijkt de economie toch wat af te koelen'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

PostNL boekte een lagere winst op een hogere omzet. Analisten noemden de nettowinst van 12 miljoen euro in het derde kwartaal licht teleurstellend, maar oordeelden dat de handhaving van de winstverwachting voor heel 2014 vertrouwen gaf. Beleggers leken het daar volstrekt mee oneens en zetten het aandeel 13,4 procent lager op 2,93 euro.

Imtech

Imtech, dat kan beginnen om zijn schuldenlast te verlagen na een claimemissie en de verkoop van een onderdeel, kelderde 14,5 procent tot 3,72 euro. Handelaren wisten geen directe aanleiding voor de koersval te geven.

Op de lokale markt ging Tie Kinetix 20 procent onderuit. Het aandeel verloor vorige week al een flink deel van zijn beurswaarde toen bleek dat het softwarebedrijf mogelijk tot 2 miljoen euro aan Europese subsidies moet terugbetalen.

Ryanair

In Dublin won Ryanair 7,7 procent. De Ierse budgetluchtvaartmaatschappij is opnieuw positiever geworden over de winst die zij dit jaar verwacht te halen.

De euro was 1,2488 dollar waard, tegen 1,2532 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag.

Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 80,12 dollar. Brentolie zakte 0,6 procent in prijs tot 85,36 dollar per vat.

Bekijk de AEX-koersen | Bekijk de Midkap-koersen