Biotechnologiebedrijf Pharming en zijn Amerikaanse partner Salix Pharmaceuticals hebben Ruconest gelanceerd in de Verenigde Staten. 

Dat werd maandag bekendgemaakt.

Pharming kreeg eerder dit jaar toestemming van de keuringsdienst FDA om Ruconest, een middel tegen erfelijk angio-oedeem (HAE), in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

Het middel is beschikbaar voor volwassenen en adolescenten. ''De beschikbaarheid van Ruconest in de Verenigde Staten is een belangrijke mijlpaal voor Pharming'', aldus topman Sijmen de Vries.

Het product wordt door Pharming in Nederland gemaakt. Salix heeft de exclusieve rechten om het in Amerika te verkopen.

Geen verrassing

De lancering van Ruconest in de Verenigde Staten door Pharming komt niet als een verrassing. Dat constateren analisten van KBC maandag. Het levert de onderneming waarschijnlijk voor het einde van het jaar nog de mijlpaalbetaling van 20 miljoen dollar op van partner Salix.
 
''Het is nu aan Salix om het product effectief in de markt te zetten'', aldus de marktvorsers, die aangeven dat het bedrijf voldoende ervaring heeft met productintroducties en daar ook de infrastructuur voor bezit.

''We kijken uit naar de eerste feedback uit de markt'', aldus analist Jan De Kerpel.
 
Pharming zal nog geen materiële inkomsten uit royalties krijgen, zo denkt KBC. De bank hanteert een buy-advies op Pharming, dat maandag omstreeks 9.35 uur 6,5 procent hoger stond op 0,41 euro.