Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern Altice wil de Portugese onderdelen van telecombedrijf Portugal Telecom overnemen van de Braziliaanse eigenaar Oi. 

Dat werd maandag bekendgemaakt.

Altice, het bedrijf van miljardair Patrick Drahi, heeft iets meer dan 7 miljard euro over voor PT Telecom. De financiering bestaat uit eigen geld en nieuwe schuld en omvat onder meer een bedrag van 400 miljoen euro voor toekomstige omzetgeneratie.

Oi gaat gebukt onder een grote schuld. Naar verluidt wilde het minimaal 7 miljard euro hebben voor PT Portugal. Dat is exclusief de activiteiten van de Portugezen in Afrika en de Rio Forte-obligaties van de onderneming.

Voordelen

Kabelconcern Altice zal belangrijke voordelen halen uit de overname van de Portugese onderdelen van Portugal Telecom (PT). Dat meldt ING maandag in een rapport over het in Amsterdam genoteerde Franse bedrijf.

Volgens ING resulteert de overname in belangrijke synergievoordelen voor Altice gelet op de bezittingen die het al heeft in Portugal, te weten Cabovisao en Oni. Het samenvoegen van de activa verlaagt de overhead en zorgt daarnaast voor andere besparingen.
 
De gecombineerde bedrijfsonderdelen zouden in Portugal 61 procent van de markt voor breedband in handen krijgen. Ook voor vaste telefonie zal het aandeel 61 procent worden, terwijl de helft van de betaaltelevisie in handen komt van Altice.

ING verwacht niet dat de regelgevende instanties akkoord zullen gaan met de transacties als alle onderdelen in bezit blijven van de Fransen.

Bemoedigend 

ING noemde het bemoedigend dat de financiering voor PT geschiedt vanuit eigen geld en schuld. Altice heeft iets meer dan 7 miljard euro over voor PT. De financiering omvat onder meer een bedrag van 400 miljoen euro voor toekomstige omzetgeneratie. Wel denkt de bank dat de overname de deur opent voor de verkoop van Numéricable Belgium aan Telenet.
 
ING handhaaft zijn koopadvies voor Altice met een verhoogd koersdoel van 60 euro. Het aandeel Altice noteerde maandag rond 10.00 uur 1,1 procent in de plus op 50,24 euro.