Beleggers krijgen de komende beursweek opnieuw een forse portie bedrijfscijfers voorgeschoteld. In Nederland staat vrijwel elke dag een AEX-fonds op de rol, naast een flink aantal middelgrote en kleine fondsen. 

Op macrogebied zal de aandacht vooral uitgaan naar de ECB op donderdag en de banengroei, exclusief de agrarische sector, in de VS op vrijdag.

Afgelopen vrijdag kregen de aandelenbeurzen wereldwijd een flinke impuls nadat de centrale bank van Japan onverwacht extra steunmaatregelen nam om de economie aan te jagen. Twee dagen eerder had de Amerikaanse centrale bank juist een streep gezet onder zijn jarenlange steunprogramma.

De Nikkei-index in Tokio tikte de hoogste stand sinds 2007 aan en sloot met een winst van 4,8 procent op 16.413,76 punten. De AEX ging met een winst van 1,9 procent tot 411,32 punten het weekend in en op Wall Street bereikten de Dow-Jonesindex en de S&P 500 nieuwe recordstanden.

PostNL

De MidKappers PostNL en Vastned bijten maandag het spits af door als eerste Nederlandse fondsen van de week met cijfers te komen. Analisten denken in doorsnee dat de winst van de postbezorger grotendeels is verdampt, van 0,50 euro per aandeel tot 0,05 euro per aandeel. Verder komen er maandag cijfers over de industriële bedrijvigheid in de eurozone en de Verenigde Staten.

DSM zal dinsdag de hoofdrol voor zich opeisen met zijn derdekwartaalcijfers. Het speciaalchemiebedrijf stond vorige week ook al in de belangstelling na berichten over een mogelijk overnamebod van het Duitse Evonik Industries.

ING

Op woensdag wordt het al een stuk drukker met de kwartaalcijfers van onder meer ING en de eerder dit jaar verzelfstandigde verzekeringsdochter NN. Andere bedrijven die de boeken openen zijn Corio, Wolters Kluwer, Exact, Heijmans, Kendrion en Liberty Global.

Donderdag zal moeten blijken of de ECB bereid is op termijn nog meer maatregelen te nemen. De centrale bank is net begonnen met het opkopen van door onderpand gedekte obligaties en zal daar binnenkort het opkopen van herverpakte leningen aan toevoegen. Ook gaat de aandacht donderdag uit naar de cijfers van onder meer Delta Lloyd en BAM.

De Amerikaanse overheid komt vrijdag met cijfers over de banengroei in oktober. Economen rekenen in doorsnee op 235.000 nieuwe banen na de aanwas van 248.000 stuks in september.