DSM heeft de verkopen bij al zijn onderdelen vorig kwartaal zien aantrekken. Wisselkoersen hadden daarbij een minder negatief effect op de omzet dan in de voorgaande periodes.

Dat stelt analist Filip de Pauw van ING in een vooruitblik op de cijferpresentatie van DSM op dinsdag.

De Pauw verwacht dat de omzet van zowel Nutrition als Performance Materials met 1 procent is gestegen. Voor Polymer Intermediates rekent hij op een plus van 14 procent. De totale omzet ziet hij oplopen tot 2,29 miljard euro. Dat zou 3,6 procent meer zijn ten opzichte van een jaar eerder, als wordt uitgegaan van de opbrengsten van doorgezette activiteiten. Negatieve wisselkoerseffecten drukten in zijn prognose de totale omzet met 1 procent.

De omzetprognose van De Pauw komt overeen met de gemiddelde consensus bij een rondvraag van Bloomberg onder 8 analisten. Zij voorspellen verder dat het bedrijfsresultaat (ebitda) uitkomt op 316 miljoen euro, tegen 342 miljoen euro een jaar eerder.

DSM

DSM gaf bij de presentatie van de resultaten van het tweede kwartaal aan een langzame verbetering te verwachten in de tweede helft van het jaar. De euro verloor rond die tijd al aan waarde ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar, wat het bedrijf meer ademruimte geeft. Daarnaast ging het op de markten voor voedingsingrediënten (Nutritions), zoals vitamines en enzymen, beter dan in de voorgaande twee kwartalen.

Voor heel 2014 rekent DSM op een kleine daling van het bedrijfsresultaat (ebitda) ten opzichte van vorig jaar, toen een operationele winst van 1,3 miljard euro werd geboekt. Analisten gingen in augustus gemiddeld uit van een resultaat van 1,22 miljard euro en het bedrijf verwachtte op dat moment aan die prognose te kunnen voldoen.

De Pauw wees erop dat de consensus inmiddels is afgezwakt tot 1,19 miljard euro. Hij denkt niet dat dat er een nieuwe verwachting zal worden uitgesproken die onder die verwachting uitkomt