Het Amerikaanse voedingssupplementenbedrijf Herbalife schikt voor 15 miljoen dollar in een collectieve rechtszaak waarin de onderneming wordt beschuldigd van een 'piramidespel'. 

Het bedrijf benadrukt dat de schikking geen schuldbekentenis is, maar dat het puur te doen is om het afsluiten van het dossier.

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de rechter. Het gaat om een zaak die werd gestart in april 2013 door enkele partijen die zichzelf als gedupeerden beschouwen van vermeende wetsovertredingen door Herbalife.

Herbalife ligt al lange tijd onder vuur vanwege zijn verkooporganisatie. Die wordt gevormd door een netwerk van individuele verkopers, die werken op basis van commissie en die extra geld kunnen verdienen via de verkopen van distributeurs die ze zelf werven.

Aandeelhouder 

De activistische aandeelhouder Bill Ackman stelde dat het handelen van Herbalife daarmee alle kenmerken heeft van een piramidespel. De miljardair voert al sinds 2012 luidkeels campagne tegen het bedrijf, dat volgens hem zijn distributeurs en zijn klanten misleidt. Dit heeft onder meer geleid tot openbare ruzies met collega-miljardair en -belegger Carl Icahn, die het bedrijf juist hartstochtelijk steunt.

Inmiddels kijken ook Amerikaanse toezichthouders, waaronder de FBI, naar de zaak. Herbalife heeft al eerder aangegeven de uitkomsten van die onderzoeken met vertrouwen tegemoet te zien.