Het vertrouwen onder beleggers is afgelopen maand een stuk gedaald, maar blijft toch ''duidelijk positief''. 

De onrust op de beurs van de laatste tijd lijkt daarmee van tijdelijke aard. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerde peiling van ING.

De zogenoemde BeleggersBarometer van de bank kwam in oktober uit op 113 punten, tegen 120 een maand eerder. De meeste beurzen ondergingen stevige koersdalingen. Beleggers realiseerden zich dat hun kooplust de afgelopen maanden was gebaseerd op een te rooskleurig beeld over het economisch herstel.

Ondanks de terugval in het vertrouwen zijn beleggers wel nog altijd overwegend positief over het beursklimaat. ING peilt al sinds 2002 maandelijks het vertrouwen onder particuliere beleggers. De beleggersindex van de bank loopt van 0 tot 200. Scores boven de 100 duidden op een optimistische teneur.

ING verwacht komende tijd een rustigere periode op de beurzen. ''Al eerder gaven wij aan te verwachten dat het grote optimisme op de aandelenmarkten zou kunnen leiden tot een correctie. Zo zien we de recente dalingen dan ook'', zegt Bob Homan, hoofd beleggingen bij de bank. ''Voor de iets langere termijn blijven wij echter positief over aandelen, ondersteund door de ontwikkeling van de wereldeconomie.''