De komst van de zuinige Boeing 787 Dreamliner is belangrijk voor het noodlijdende KLM. De luchtvaartmaatschappij is naarstig op zoek naar kostenbesparingen. 

Dat zegt luchtvaarteconoom Hans Heerkens van de Universiteit Twente in gesprek met NU.nl.

"De komst van de Dreamliner is daarom zeer belangrijk voor de luchtvaartmaatschappij. Het toestel verbruikt rond de 20 procent minder brandstof dan de vliegtuigen in de huidige vloot van KLM", zegt Heerkens

"Bovendien is hij een stuk goedkoper in onderhoud. Dit wordt onder meer bewerkstelligd omdat de Dreamliner voor ongeveer de helft uit lichte composietmaterialen bestaat. Het is een toestel dat de luchtvaart in een nieuwe fase brengt", aldus de econoom. In 2015 krijgt KLM de eerste twee Boeing 787 Dreamliners.

Verlies

De operationele winst van KLM ging in het derde kwartaal met ruim een kwart omlaag tot 265 miljoen euro, ondanks een daling van de brandstofprijzen. De omzet daalde bovendien in de eerste negen maanden van het jaar.

De nood is hoog voor KLM om de vloot up to date te krijgen en de concurrentie aan te kunnen gaan met budgetmaatschappijen en de opkomende maatschappijen in het Midden-Oosten. Deze maatschappijen zijn bezig met een grote inhaalslag op de westerse luchtvaartbedrijven, die afgaande op de grootte van hun thuismarkt wereldwijd een onevenredig groot aandeel hebben in de markt. 

Worstelend KLM snakt naar zuinige Dreamliner