International Airlines Group, het moederbedrijf van de luchtvaartmaatschappijen British Airways, Iberia en Vueling, heeft in het derde kwartaal een operationele winst van 900 miljoen euro in de boeken gezet, tegen 690 miljoen euro een jaar eerder. 

Dat maakte het luchtvaartconcern vrijdag bekend.

IAG profiteerde van lagere kosten, onder meer door herstructureringen bij het Spaanse Iberia en verjonging en uitbreiding van de vloot met zuinigere toestellen, zei topman Willie Walsh. De brandstofkosten lagen op vergelijkbare basis 7,5 procent lager dan een jaar eerder. De omzet nam met 8,5 procent toe tot 5,9 miljard euro.

BA nam als grootste speler binnen de groep ook het leeuwendeel van de winst voor zijn rekening. Het operationeel resultaat ging daar van 477 naar 607 miljoen euro. Iberia liet de sterkste verbetering zien. Daar verdubbelde de winst ruimschoots tot 162 miljoen euro. Prijsvechter Vueling zag het resultaat licht stijgen tot 140 miljoen euro.

Voor heel 2014 gaat IAG uit van een verbetering van de operationele winst, exclusief eenmalige posten, met 550 tot 600 miljoen euro. Vorig jaar kwam dat resultaat uit op 770 miljoen euro.