Ruim tiende meer winst voor BNP Paribas

BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, maakte in het derde kwartaal een behoorlijke winstsprong. 

In alle divisies namen de inkomsten toe, maar de resultaten van de bank werden ook geholpen door lagere voorzieningen. Dat maakte BNP Paribas vrijdag bekend.

De nettowinst bedroeg 1,5 miljard euro, 11 procent meer dan in het derde kwartaal vorig jaar in de boeken ging. Daarmee presteerde de bank beter dan analisten hadden voorspeld.

In het tweede kwartaal boekte BNP nog zijn grootste kwartaalverlies ooit (4,32 miljard euro). Dat kwam doordat er miljarden opzij moesten worden gezet wegens de megaboete die de bank heeft gekregen voor het schenden van Amerikaanse handelssancties.

Aangeklaagd 

BNP is in de Verenigde Staten officieel aangeklaagd wegens schending van sancties tegen Iran, Cuba en Sudan. De bank heeft eerder dit jaar voor een rechtbank in New York schuld bekend en moet een boete betalen van omgerekend 6,6 miljard euro.

In middels werkt BNP eraan om ervoor te zorgen dat de regels beter worden nageleefd. ,,We hebben met de Amerikaans autoriteiten afgesproken dat er een hele reeks zaken is waar we aan moeten werken'', aldus financieel directeur Lars Machenil vrijdag.

Lees meer over:
Tip de redactie