De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag op de laatste handelsdag van oktober met sterke winsten het weekeinde ingegaan. 

Beleggers reageerden zeer opgetogen op de aankondiging van extra stimuleringsmaatregelen door de Japanse centrale bank.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,9 procent hoger op 411,32 punten. De MidKap klom 0,9 procent naar 600,11 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs eindigden met winsten tot 2,3 procent. De beurs in Frankfurt kampte een groot deel van de ochtend met een storing waardoor niet kon worden gehandeld.

De Bank of Japan gaf vrijdag aan het huidige steunprogramma, waarbij jaarlijks 60 tot 70 biljoen yen (507 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt wordt gepompt, te vergroten naar 80 biljoen yen.

ASML 

In de AEX was chiptoeleverancier ASML de sterkste stijger met een winst van 3,2 procent. ASML werd gevolgd door ING, dat 3,1 procent won. Telecomconcern KPN kreeg van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) groen licht om zijn belang in glasvezeldochter Reggefiber te vergroten. Het aandeel KPN steeg 1 procent.

Onderaan de AEX bungelde Fugro met een verlies van 7,7 procent. Beleggers lieten de bodemonderzoeker eerder deze week ook al hard vallen na een teleurstellend kwartaalbericht. De nieuwe strategie die het bedrijf tegelijkertijd presenteerde, kon de markt evenmin bekoren. In de MidKap stond uitzender USG People na teleurstellende kwartaalcijfers onderaan met een verlies van 10,7 procent.

BNP Paribas

In Parijs won BNP Paribas 3,5 procent. De grootste bank van Frankrijk kwam met beter dan verwachte cijfers naar buiten. De Britse branchegenoot Royal Bank of Scotland (RBS) maakte eveneens meevallende resultaten bekend en ging 6,2 procent omhoog in Londen.

Luchtvaartconcern IAG, moederbedrijf van British Airways, Iberia en Vueling, steeg 4,7 procent in Londen dankzij een hogere winstverwachting. In Brussel stond bierbrouwer AB InBev 1,1 procent hoger ondanks een lagere verkoop.

De euro was 1,2532 dollar waard, tegen 1,2618 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,1 procent lager op 80,00 dollar. Brent werd 1,1 procent goedkoper op 85,12 dollar.

Bekijk de actuele koersen op Belegger.nl