Extra steun zet Nikkei op grote winst

De Japanse beurs is vrijdag fors in de plus gesloten. Het onverwacht vergroten van het monetaire steunbeleid van de Japanse centrale bank zette de Nikkei-index 4,8 procent in de plus tot 16.413,76 punten.

Tijdens de handelsdag werd zelfs het hoogste niveau voor de graadmeter sinds 2007 neergezet. De Bank of Japan gaf aan het huidige steunprogramma, waarbij 60 tot 70 biljoen yen (507 miljard euro) aan extra liquiditeit in de markt wordt gepompt, te vergroten naar 80 biljoen yen. Deze zet kwam volledig onverwacht.

De yen liet daalde naar het laagste peil in 6 jaar tijd. Een goedkope yen maakt het voor bedrijven makkelijker om hun producten buiten Japan te verkopen. Grote concerns als Nissan (plus 5 procent) en Toyota (plus 3,8 procent), maar ook bedrijven als Canon (plus 4,6 procent) en Nintendo (plus 6,7 procent), waren in trek bij beleggers.

Ook het sentiment op de andere beurzen in het Verre Oosten was vrijdag positief. De Hang Seng in Hongkong noteerde tijdens de middaghandel een winst van 1,2 procent. De Kospi-index in Seoul steeg 0,3 procent en de All Ordinaries Index in Sydney eindigde de laatste handelsdag van de week met een plus van 0,9 procent.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie