Geldtransporteur Brink's heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verlaagd, maar rekent voor 2015 en 2016 nog altijd op een sterke winsttoename.

Dat maakte de Amerikaanse onderneming, die onlangs aankondigde zijn personeelsbestand in Nederland ruimschoots te halveren, donderdag bekend.

Brink's zag de omzet in het derde kwartaal met 7 procent dalen tot 913 miljoen dollar (724 miljoen euro). De winst uit voortgezette activiteiten daalde van 30 miljoen naar 19 miljoen dollar.

In de cijfers is een voorziening opgenomen van 16 miljoen dollar (voor belastingen) in verband met de voorgenomen reorganisatie in Nederland, waarbij ruim 600 banen verloren gaan.

Kosten

Ook in met name de Verenigde Staten en Mexico is het bedrijf bezig in de kosten te snijden. Dat moet vanaf volgend jaar leiden tot een verbetering van de winstgevendheid, maar voor 2014 zijn de vooruitzichten versomberd door onder meer nadelige wisselkoerseffecten, aldus topman Tom Schievelbein.

Daardoor worden de eerder afgegeven margedoelstellingen niet gehaald.

Nederland

Het besluit van Brink's om te snoeien in Nederland is ingegeven door het verlies van Rabobank als klant.

De grote Nederlandse banken trekken sinds 2011 samen op bij de inkoop van geldtransportdiensten, en hebben besloten met concurrenten van de Amerikaanse firma in zee te gaan. De vestigingen van Brink's in Rotterdam, Zwolle en Arnhem gaan dicht.