De Amerikaanse creditcardmaatschappij MasterCard heeft in het derde kwartaal geprofiteerd van de aantrekkende kooplust bij consumenten.

Het bedrijf zag de nettowinst mede daardoor met 15 procent oplopen tot 1 miljard dollar (795 miljoen euro). De omzet nam met 13 procent toe tot 2,5 miljard dollar. Dat maakte MasterCard donderdag bekend.

De in totaal 2,1 miljard creditcards en pinpassen van MasterCard en dochtermerk Maestro werden bij elkaar 11 miljard keer gebruikt om af te rekenen. Dat zijn 10 procent meer transacties dan een jaar eerder. Het totale bedrag dat consumenten daarmee spendeerden, lag met 1200 miljard dollar 12 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2013. Vooral het internationale betallingsverkeer nam toe.

Mobiel betalen

De winstcijfers van MasterCard zijn sterker dan door persbureau Bloomberg gepolste analisten in doorsnee hadden voorspeld. Volgens bestuursvoorzitter Ajay Banga heeft de onderneming ''sterke resultaten'' afgeleverd, ondanks een per regio verschillend economisch klimaat.

''Wij blijven investeren en samenwerken om betalen veiliger, makkelijker en sneller te maken'', zei Banga verder. Hij wees onder meer op de samenwerkingsovereenkomst op het gebied van mobiel betalen die het bedrijf, net als concurrenten Visa en American Express, heeft gesloten met iPhone-maker Apple.