Vattenfall snijdt dieper in kosten na verlies

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall, eigenaar van het Nederlandse Nuon, gaat dieper in de kosten snijden na weer een kwartaalverlies.

Daarnaast zet het zijn bruinkoolactiviteiten in Duitsland in de etalage. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

Vattenfall moest in het derde kwartaal 23,1 miljard kroon (2,5 miljard euro) afschrijven op bezittingen, met name activiteiten op het gebied van fossiele brandstoffen. Het overgrote deel van de afboekingen (13,8 miljard kroon) had betrekking op Nuon.

De prijzen van elektriciteit zijn door aanhoudende overcapaciteit en een zwakke vraag ''historisch laag'', zei bestuursvoorzitter Magnus Hall in een toelichting

Daarom heeft het bedrijf het verwachte rendement op investeringen die het in het verleden zijn gedaan in de opwekking van stroom, zoals de overname van Nuon in 2009, opnieuw moeten verlagen.

Afschrijvingen

Door de afschrijvingen is het bedrijf opnieuw diep in de rode cijfers gedoken. Onder de streep resteerde een verlies van 18,1 miljard kroon, tegen een winst van 1,5 miljard kroon in de vergelijkbare periode vorig jaar. De omzet daalde met ruim 6 procent tot 34,7 miljard kroon.

In plaats van de vorig jaar aangekondigde 2 miljard kroon, wil Vattenfall nu 3 miljard kroon aan kostenbesparingen doorvoeren. Dat doel moet eind volgend jaar zijn bereikt. Het energiebedrijf liep nog niet vooruit op concrete maatregelen.

Banen schrappen

Het kondigde vorig jaar al aan 2500 banen te schrappen, waarvan 500 in Nederland. Die reorganisatie wordt waarschijnlijk voor het eind van het jaar afgerond. Het ligt voor de hand dat meer banen moeten worden geschrapt, maar een concrete doelstelling daarvoor ligt er nog niet, zo liet een woordvoerder weten.

Ook de investeringen worden verder teruggeschroefd. Daarbij krijgen projecten op het gebied van hernieuwbare energie nog altijd voorrang. Ook blijft Vattenfall onderdelen afstoten die niet langer tot de kernactiviteiten behoren. Dat geldt onder meer voor de Duitse bruinkoolactiviteiten, die volgens topman Hall niet langer passen in de duurzaamheidsstrategie van de onderneming.

Lees meer over:
Tip de redactie