Shell heeft ondanks de fors gedaalde olieprijzen een beter derde kwartaal gedraaid dan een jaar eerder. De winst op basis van geschatte voorraadkosten (ccs), exclusief eenmalige posten, nam met bijna een derde toe tot 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro). 

Dat maakte de Nederlands-Britse oliemaatschappij donderdag bekend.

De opbrengsten lagen met 107,9 miljard dollar wel ruim 7 procent onder het niveau van een jaar eerder. Dat kwam mede doordat de gemiddelde dagproductie 5 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar.

De marges op zowel de productie van ruwe olie als op raffinage lagen daarentegen hoger. Onder de streep hield Shell 4,5 miljard dollar over, 5 procent minder dan een jaar eerder.

Toelichting

Topman Ben van Beurden ging in een toelichting op de cijfers wel in op de daling van de olieprijzen, die volgens hem nu eenmaal horen bij de grillen van de olie- en gasindustrie. De recente ontwikkelingen onderstrepen volgens hem het belang van discipline op het gebied van kosten en investeringen.

Kort na zijn aantreden begin dit jaar zette Van Beurden al flink de rem op investeringen. Het olieconcern richt zich alleen nog op winstgevendere projecten en heeft zich ten doel gesteld voor eind volgend jaar 15 miljard dollar aan bezittingen te verkopen die niet in die strategie passen. De teller staat nu al op 11,6 miljard dollar.

De hogere raffinagemarges zijn mede het gevolg van de lagere inkoopprijs van ruwe olie. ''We kunnen er niet van uitgaan dat de marges zo blijven'', waarschuwde financieel directeur Simon Henry donderdag. Hij wees daarbij op de nog altijd forse overcapaciteit in de sector.

Olie

Voor de geplande investeringen in oliewinning in 2015 hebben de prijsdalingen geen gevolgen. Shell heeft ook maar beperkte ruimte om aanpassingen te doen. Het zou volgens Henry ''kapitaalvernietiging'' zijn om opeens projecten stil te leggen. ''Wij investeren ook niet op basis van de huidige prijzen, maar op basis van toekomstverwachtingen'', zei hij.

Henry zei dat Shell nog onderzoek doet naar de mogelijk gevolgen voor het bedrijf van de handelssancties tegen Rusland. De lopende activiteiten van Shell in Rusland lijden er in ieder geval niet onder.

Holliday

Shell benoemt Charles Holliday als nieuwe voorzitter van zijn bestuursraad. Dat werd donderdag bekendgemaakt. Hij volgt de Fin Jorma Ollila op.

De baan als chairman, een functie die het best te vergelijken is met die van president-commissaris, gaat voor Holliday in na afloop van de aandeelhoudersvergadering in 2015. Hij is de voormalige bestuursvoorzitter van DuPont.

Ollila, de voormalige topman van Nokia, was de voorzitter van de bestuursraad sinds 2006.

Resultaten

Shell heeft in het derde kwartaal redelijke resultaten laten zien die beter zijn dan die van concurrenten. De zogenoemde ccs-winst viel hoger uit dan verwacht, schrijft analist Quirijn Mulder van ING donderdag in een commentaar.

Beide divisies, Upstream en Downstream, deden het beter dan verwacht.

ING verwacht een positieve koersreactie omdat Shell in tegenstelling tot branchegenoten de verwachtingen heeft overtroffen. De bank handhaaft zijn hold-advies en koersdoel van 30 euro.

Het aandeel steeg donderdagochtend in de vroege handel op het Damrak 0,1 procent tot 28,25 euro, in een 0,3 procent hogere AEX.